Ради и у тешким климатским условима: С-500 прошао све тестове — у Сирији

© Sputnik / Руслан Кривобок / Уђи у базу фотографијаНоћно лансирање ракете
Ноћно лансирање ракете  - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сирији су тестирани најважнији елементи руског система за противваздушну одбрану С-500 „Прометеј“, пише лист „Известија“ позивајући се на изворе у Министарству одбране Русије и војној индустрији.

Како наводе извори листа, током тестирања стручњаци су идентификовали „одређене проблеме“ у раду технике, али су они врло брзо отклоњени.

Такође се прецизира да су испитивања већ завршена и да су била успешна.

Како је навео бивши заменик главног команданта ратног ваздухопловства Русије за интегрисани систем противваздушне одбране ЗНД генерал-пуковник Ајтеч Бижев, током тестирања која претходе испорукама система оружаним снагама, посебна пажња се посвећује непркидном раду свих њихових компоненти.

С-500 - Sputnik Србија
С-500: Пружа заштиту и у свемиру

Према његовим речима, техника је „тестирана у тешким техничким и климатским условима и ради буквално до хабања“. „Само такав режим рада омогућава нам да идентификујемо недостатке. Након тога, сви кварови и проблеми се сумирају, активирају и ради се на њиховом отклањању“, рекао је, додавши да је Сирија веома погодна за такве тестове, јер је тамо увек вруће и има пуно прашине.

Генерал је додао да радар мора непрекидно да ради јер је ситуација у Сирији нестабилна и противавионске снаге стално морају да покривају радарско поље.

Нови систем ПВО С-500

Производња С-500 почела је у јуну. Како је навео генерални директора „Ростеха“ Сергеј Чемезов, Русија ове системе још увек неће продавати „ни за какаве паре“, већ се они праве првенствено за руску војску.

Радијус дејства система је 600 километара. Он ће моћи да открива и истовремено погоди до десет балистичких мета које лете брзином до седам километара у секунди. Такође ће моћи да погађа бојеве блокове хиперзвучних ракета.

Према карактеристикама систем С-500 ће значајно превазилазити противракетни систем С-400 који је већ у употреби, као и свог америчког конкурента систем „Патриот адвансед капабилити-3“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала