Москва: Договор Путина и Ердогана враћа сиријску војску на границу са Турском

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПрипадници сиријске војске на првим линијама у области града Манбиџ у сиријској провиницији Алеп
Припадници сиријске војске на првим линијама у области града Манбиџ у сиријској провиницији Алеп - Sputnik Србија
Пратите нас
Договор који су постигли председник Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган осигурава повратак сиријске војске на већи део турско-сиријске границе, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин.

„У меморандуму који су председници потписали је све јасно написано — сиријска војска и руска војна полиција биће размештена дуж границе, али ван зоне где се тренутно налази турска војска која спроводи операцију ’Извор мира‘“, прецизирао је Вершињин.

Истовремено, истакао је, овим меморандумом се подразумева да турских снага неће бити у Манбиџу и у Кобанију.

Вершињин је такође рекао и да су сви договори између Путина и Ердогана засновани на резултатима затворених састанака које је Русија спроводила и са Дамаском и са представницима Курда.

Мапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији - Sputnik Србија
Објављена карта о распореду снага у Сирији

„Захваљујући свим тим дуготрајним контактима, које смо имали са Курдима и са Дамаском, данас можемо са сигурношћу да кажемо да је договор, који су постигли председници Русије и Турске, заснован на разумевању тога како ће се понашати свака страна“, нагласио је.

У осврту на Курде, Вершињин је рекао да Русија поштује њихов став, али да је њихову судбину потребно решавати у дијалогу са Дамаском.

„Ми сматрамо да су Курди неодвојиви део сиријског народа, будући да заједно живе већ изразито дуго времена. Због тога и подржавамо дијалог Курда и Дамаска“, закључио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала