Комитет УН усвојио три руска нацрта резолуције

© Sputnik / Роман Махмутов / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Први комитет Генералне скупштине Уједињених нација, који се бави питањима разоружања и међународне безбедности, подржао је три руска нацрта резолуција, изјавио је за Спутњик заменик сталног представника Русије у канцеларији УН у Женеви Андреј Белоусов.
„Усвојили смо три наша документа. Први о неразмештању оружја у свемиру. Други документ даје даље практичне мере за спречавање трке наоружања у свемиру. Трећи документ је о мерама транспарентности и изградњи поверења у свемиру“, објаснио је дипломата.

Он је прецизирао да ће, након одобрења у Комитету, нацрте резолуција размотрити Генерална скупштина УН, која треба да их коначно одобри. Како се очекује, то ће се догодити почетком децембра.

У нацрту резолуције о неразмештању оружја у свемиру позивају се све државе, а посебно оне са космичким потенцијалом, да размотре да „искажу... своју посвећеност политичкој одговорности да не постављају оружје у свемир прве“.

Аутори потврђују да је спречавање трке у наоружању у свемиру хитан задатак.

Лансирање сателита - Sputnik Србија
Америка већ распоређује оружје у свемиру

Нацрт резолуције о мерама за обезбеђивање транспарентности и изградње поверења у свемирским активностима препоручује се земљама-чланицама УН да „наставе да разматрају и остварују на добровољној основи... мере транспарентности и изградње поверења ... у највећем могућем и практично изводљивом степену“.

Аутори резолуције позивају државе да на разним форумима представљају информације о томе које конкретне мере транспарентности и изградње поверења у свемиру предузимају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала