Умро Хакија Мехољић, човек који је оптужио Алију Изетбеговића за пад Сребренице

© MrPravoslavac95/ јутјуб принтскринХакија Мехољић -командир ратне муслиманске полицијске станице у Сребреници од априла 1993. године
Хакија Мехољић -командир ратне муслиманске полицијске станице у Сребреници од априла 1993. године  - Sputnik Србија
Пратите нас
Дугогодишњи члан руководства СДП-а БиХ, председник те странке у Сребреници и одборник у локалном парламенту Хакија Мехољић преминуо је јутрос у 70. години од последица можданог удара у Универзитетском клиничком центру у Тузли, потврђено је из те установе.

Мехољић, који је од априла 1993. године био командир ратне муслиманске полицијске станице у Сребреници, познат је у широј јавности по јавном изношењу истине и окривљивању Алије Изетбеговића за пад Сребренице, преноси РТРС.

Он је више пута потврдио Срни и другим медијима да је био члан сребреничке делегације, која је у рату присуствовала састанку у сарајевском хотелу „Холидеј ин“, где су дочекани аплаузима као хероји, што се може видети и на видео-снимцима, а онда им је речено да Сребреница треба да падне и да се жртвује 5.000 људи како би се изазвала интервенција НАТО-а и заузврат добила Вогошћа, која је у то време била у саставу Републике Српске.

Мехољић је у једној од изјава за Срну рекао да су приликом пада Сребренице у јулу 1995. године постојали спискови непожељних Бошњака које је у повлачењу према Тузли требало ликвидирати.

„За списак и да се моје име налази на том списку сазнао сам од тадашњег потпредседника скупштине општине, а садашњег заменика начелника општине Сребреница Хамдије Фејзића, који ми је то рекао у колони која се повлачила према Тузли. Тада сам се са групом својих сабораца одвојио од колоне и кренули смо другим путем ка Тузли и тако преживели планирану ликвидацију од нашег руководства“, причао је раније Мехољић Срни.

Он је по повратку у Сребреницу неколико година организовао обнову бошњачке имовине и повратак Бошњака у ту општину, те формирао Општински одбор СДП БиХ, а пре неколико месеци искључен је из те странке.

У четири последња мандата био је одборник Скупштине општине и једном кандидат за потпредседника Републике Српске.

Запажене резултате постигао је у организацији рада и решавању дугова у сребреничком Комуналном предузећу „Полет“, чији је директор био до пре две године и од тог губиташа створио стабилну фирму у којој су плате и доприноси редовно исплаћивани, а комуналне службе примерно функционисале.

Срна незванично сазнаје да ће Мехољић, према жељи породице, бити сахрањен у Сарајеву у петак, 15. новембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала