Русија враћа „Тупољева“ са складишта

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Уђи у базу фотографијаСамолет Ту-22М3М на стадии глубокой модернизации в цехе окончательной сборки Казанского авиационного завода имени С. П. Горбунова
Самолет Ту-22М3М на стадии глубокой модернизации в цехе окончательной сборки Казанского авиационного завода имени С. П. Горбунова - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је одлучила да врати у састав Ваздухопловних снага носача ракета дугог домета Ту-22М3, који се налази у бази код Хабаровска, преноси „Милитари воч“.

Очекује се да ће авион бити достављен у фабрику авиона у Казањ, где ће га модернизовати на ниво летелице Ту-22М3М, након чега ће се авион вратити у употребу.

Према наводима листа, Ту-22М3 и даље је релативно модерна и сурова летелица, која је у стању да циљано изврши напад на мете у Европи и Азијско-тихоокеанском региону из база које се налазе у континенталном делу Русије. Поред тога, носач ракета током модернизације могу опремити хиперзвучним противбродским ракетама „Кинжал“, које носи и савременији Ту-22М3М.

Према подацима листа „Милитари воч“, таква одлука је донесена након што је обелодањено да су САД вратиле са свог „гробља авиона“ у Аризони бомбардер Б-52.

Амерички бомбардер Б-52 - Sputnik Србија
Амерички лист: Б-52 код руских војних база — „смртоносна игра"

Лист пише да су САД и Русија, услед све већих тензија у односима, повећале развој нових летелица као што су руски Перспективни ваздухопловни комплекс дугог домета (ПАК ДА) и амерички Б-21 „Рајдер“. Поред тога, земље улажу напоре како би у строј вратиле машине које су произведене током Хладног рата и које су послате у резерву 1990-их година.

Засад је нејасно колико авиона Русија планира да врати „са складишта“. Међутим, верује се да земља има у резерви довољно технике за успостављање неколико нових ескадрила у пуном саставу, истиче „Милитари воч“. Истовремено, потпуна модернизација ће бити много повољнија од стварања нових летелица, а на тај начин ће се руска флота проширити на економичан начин.

У августу је саопштено да руске Ваздухопловне снаге имају на располагању више од 1.800 летелица. Руски медији су навели да Министарство одбране Русије броји више од 800 ловаца, око 200 ударних авиона, више од 200 јуришних, око 150 тренажних авиона, око 70 стратешких бомбардера и више од 40 бомбардера дугог домета Ту-22М3.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала