Дачић: Пацоли ми се жалио да сам му уништио каријеру, питао ме зашто то радим

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија кампањом повлачења признања не ради против тзв. Косова, већ да жели да натера Приштину да се дође до неког компромиса.

„Они неће компромис, кажу — нас је признало 116 земаља. Хајде сада да видимо колико их је признало? Беџет Пацоли ми се жалио да сам уништио његову каријеру и питао ме зашто радим све то око признања. Ми не радимо против Косова, већ да их натерамо да постигнемо неки компромис“, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Наводи да је недавно био у посети земљама Пацифика и да са већином њих Србија није имала успостављене дипломатске односе.

Са државом Науру у септембру су успостављени дипломатски односи, а и даље не постоје са државама као што су Самоа и Вануату.

„Не могу да се начудим шта су радили ови пре нас. Ако немамо успостављене дипломатске односе, то значи да немамо никакве контакте са том земљом, да за ту земљу не постојимо. Они признају Косово, а не признају нас. Ми смо то дозволили. И није таква ситуација само на Пацифику“, нагласио је Дачић.

Додаје да се ради и са чланицама Унеска и Интерпола које нису државе, већ представљају територије, а које су гласале за улазак Косова у те организације, да се пребаце на „српску страну“.

Упитан да ли ће Малдиви повући признање, Дачић је подсетио да је у њиховом парламенту покренута афера да је Косово дало два милиона долара за признање министру спољних послова.

„Ако неко мисли да ћемо ми дати два милиона да повуку признање, то није начин на који ми разговарамо. Тај што је признао Косово се спрема да буде противкандидат постојећем председнику Малдива, и ту су нам се интереси поклопили“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала