Кина: „Снага Сибира“ важна за сарадњу Пекинга и Москве

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРадови на гасоводу "Снага Сибира"
Радови на гасоводу Снага Сибира - Sputnik Србија
Пратите нас
Источна траса гасовода „Снага Сибира“, који би требало да буде пуштен у рад почетком децембра, представља важан стратешки пројекат у области билатералне сарадње, изјавио је први заменик министра спољних послова Кине Ле Јученг.

„Почетком децембра почеће са радом кинеско-руски гасовод дуж источне трасе. Преко њега ће почети испоруке руског гаса у Кину. Ово је важан стратешки пројекат у области сарадње двеју земаља“, рекао је он.

„Његов пуни капацитет биће 38 милијарди кубних метара годишње. Укупна вредност овог уговора је 400 милијарди долара. Он ће постати нови подстицај за кинеско-руску практичну сарадњу“, истакао је Ле Јученг.

Дипломата је навео сјајне резултате у транспортном сектору. „Сада имамо нову шему сарадње: фигуративно речено, два моста и два вода. Мислим на аутомобилски мост Хејхе-Благовешченск и железнички мост Тонгђијанг-Нижњелењинско... Раније на пограничној реци није било таквих мостова. И плус два вода: гасовод и нафтовод“, објаснио је он.

Заваривање цеви магистралног гасовода Снага Сибира - Sputnik Србија
Кина постаје највећи потрошач руског гаса, а Русија највећи извозник на свету

Он је, такође, изразио уверење да ће ови велики пројекти играти улогу у даљем унапређењу практичне сарадње између земаља.

Раније је портпарол председника Дмитриј Песков саопштио да ће председник Русије Владимир Путин учествовати путем телемоста у отварању гасовода „Снага Сибира“, највероватније 2. децембра. Првобитно је пуштање у рад гасовода планирано за 20. децембар. Преко гасовода „Снага Сибира“ транспортоваће се гас са налазишта Источни Сибир и на домаће руско тржиште за извоз у Кину.

„Снага Сибира“ је један од главних пројеката руског „Гаспрома“ и „Кинеске националне нафтне компаније“, који би могао да допринесе да Русија постане један од главних снабдевача Кине природним гасом. Гасоводна мрежа је дуга 4.000 километара и моћи ће годишње да превезе до 61 милијарду кубних метара природног гаса, укључујући и 38 милијарди за извоз у Кину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала