Четири земље оптужиле Русију за блокирање Азовског мора

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Уђи у базу фотографијаТри украјинска брода на руској граници
Три украјинска брода на руској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Министри спољних послова Украјине, Естоније, Литваније и Шведске позвали су Русију да поштује међународно право и да обезбеди несметан приступ украјинским лукама у Азовском мору — саопштење је објављено на сајту Министарства спољних послова Украјине.

Министри спољних послова иступили су са овом изјавом након што је Русија предала заплењене украјинске бродове.

„Позивамо Русију да испуни своје међународне обавезе и да обезбеди несметан приступ украјинским лукама у Азовском мору, као и слободу пловидбе“, истиче се у документу.

Одговор Крима

Шеф Комитета за питања народне дипломатије и међунационалне односе кримског Парламента Јуриј Хемпел је прокоментарисао изјаву министара, рекавши да се пловидба у Керчком пролазу изводи у складу са међународним правом и руским законодавством.

Он је додао да нико не блокира пролазак украјинских бродова.

„Русија строго поштује међународна правила о пловидби у Керчком мореузу и Азовском мору. Пловидба у Керчком мореузу, над којим суверенитет има искључиво Русија, изводи се у складу са општеприхваћеним међународним правилима пловидбе. Нико не спречава украјинске бродове да прођу“, рекао је Хемпел.
Азовско море - Sputnik Србија
Азовско море — нови камен спотицања између Русије и ЕУ

Према његовим речима, страни бродови, укључујући и Украјинске, могу да прођу кроз мореуз, под условом да претходно поднесу захтев.

„Украјински бродови пролазе кроз мореуз и у Украјини то добро знају, стога не треба ширити лажне тезе и изјаве“, истакао је Хемпел.

Наставак русофобије

Руководилац радне групе за међународно-правна питања у сталном представништву Крима при председнику Русије Александар Молохов је окарактерисао захтеве четири министра као чудан демарш.

„Ништа нису запамтили и ништа нису научили. Они, као и пре, покушавају да трче испред русофобичне локомотиве и да буду први у својој мржњи према Русији“, оценио је Молохов.
Украјински војник на патролном броду у Мариупољу - Sputnik Србија
Кијев жели да повуче нову границу са Русијом — макар и на своју штету

Према његовом мишљењу, овакве изјаве су покушај да се повећа напетост у Азовском мору и црноморском базену уочи самита „нормандијском формату“.

Ситуација у Азовском мору

Међународно-правни статус Азовског мора утврђен је споразумом између Русије и Украјине о сарадњи приликом коришћења Азовског мора и Керчког мореуза, који су обе стране ратификовале 2004. године. Сагласно документу, Азовско море је класификовано у категорију унутрашњих вода Украјине и Русије.

Статус унутрашњих вода искључује могућност уласка страних војних бродова на ту територију без сагласности земаља којима припада.

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25. новембра су ушла у привремено затворене воде Русије и неколико часова изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала