Нова правила за пензионисање: Услови за жене мало другачији него за мушкарце

CC0 / Pixabay / Пензионери у парку
Пензионери у парку - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сви они који желе у пензију по овогодишњим условима, имају још двадесетак дана да поднесу захтев Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање. Нова година доноси и нова правила за пензионисање, тако да сваки захтев који се поднесе после 31. децембра подлеже новим условима, који су за жене мало другачији него за мушкарце.

Наредне године неће бити измена у остваривању права на пензију код мушкараца. За то ће као и ове године бити потребно навршених 65 година живота и најмање 15 година радног стажа за који су плаћени доприноси. С друге стране, остваривање права на пензију за жене постепено се помера, како би 2032. године сви били изједначени, пишу „Новости“.

Према важећим прописима, женама ће такође бити потребно 15 година стажа, а право на пензију моћи ће да остваре са 63 године, што је шест месеци касније него ове године.

Пензионери - Sputnik Србија
Шта чека пензионере: Српске пензије, швајцарске повишице, а будућност — приватни фонд

Међутим, постоје промене и у остваривању права на превремену пензију и код жена и код мушкараца. Тако је мушкарцима и ове и наредне године потребно 40 година стажа, с тим што ове године треба да имају најмање 57 година и осам месеци, а та граница се помера за осам месеци 2020. године, на 58 година и четири месеца.

Уколико желе да пре времена напусте радно место, даме ће морати, такође, да испуне одређене услове. Ове године неопходно је да имају најмање 38 година и шест месеци стажа и 57 година живота, док ће се већ од 1. јануара обе границе померити. То значи да ће у радној књижици морати да имају најмање 39 година рада и 57 година и осам месеци живота.

Пре него што се крене у прикупљање докумената и подношење захтева за пензију, требало би се у ПИО фонду информисати о дужини уплаћеног стажа. Свако има право да затражи листинг на коме се види преглед радног ангажовања и колико година му је уплаћиван стаж. То се може проверити или онлајн или у некој од филијала ПИО фонда.

Смањује се граница

Следећа 2020. година је последња година у којој ће померање границе за одлазак у пензију код жена бити шест месеци. Од 2021. овај период ће се смањити на два месеца. Тако ће 1. јануара 2021. даме ићи са 63 године и два месеца старости, следеће са 63 и четири месеца, како би се до 2032. изједначиле са мушкарцима. Тада ће и за њих старосна граница бити 65 година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала