Колиндин аутобус и раније разбијао ретровизоре на хрватским путевима

© AP Photo / DARIO ANDRISEKКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је ове недеље аутобус хрватске председнице у загорском Малом Буковцу ударио у аутомобил једне младе жене која је возила дете, откинувши му ретровизор, па продужио без заустављања, појавили су се извештаји о још једном сличном инциденту са штићеном колоном Колинде Грабар Китаровић.

Наиме, како је објавио РТЛ, возач из околине Каштела тврди да је 7. децембра код места Звјеринац близу Книна исти аутобус окрзнуо и његово теретно возило и у потпуности му разбио леви ретровизор.

Иако је полиција направила записник и закључила како је возач теретног возила крив „јер се штићеној колони није довољно одмакао у своју страну“, возач тврди да се зауставио на десној страни, највише што је могао, те да је аутобус ударио у његову леву страну.

Он тврди и да је полиција записник направила тек неколико сати касније, кад су га позвали у полицијску станицу, након што су утврдили штету на аутобусу штићене колоне, па је платио и казну од 650 куна. Тврди да су му казну објаснили тиме што су рекли да „штићена колона у саобраћају не може бити крива за несрећу“.

„Један полицајац је сликао, други разговарао, дао ми алкотест, резултат је био 0,0. Рекао ми је да та штићена колона не стаје и да не може она да буде крива што су они мене ударили. Па да смо ми ту погинули, они не би сносили одговорност! Ја питам, шта ћу сад, а они мени кажу да ми следи казна од 3.000 до 7.000 куна и 30 дана без возачке дозволе и три казнена бода. Ја кажем: ’Па ја сам стајао, нисам био у покрету! Да сам био, разумео бих вас, али нисам, тамо је канал и то је то‘“, испричао је за РТЛ возач.

„То што они говоре да штићена колона не мора да одговара за било који прекршај који направи, то је апсурдно! Могли смо да погинемо ја и моја девојка, и да су ударили у нас, њој би се сигурно нешто догодило. Морају да одговарају за то, без обзира што је заштићена колона“, рекао је за РТЛ Мате Гавран, учесник несреће.

Из МУП-а су потврдили да је до несреће дошло, али тврде да је крив возач теретног возила. Кажу да је позив полицији стигао и од њега и од полицијских службеника задужених за заштиту штићене колоне.

Из МУП-а су за РТЛ одговорили да су проверили изнете наводе и утврдили да полицијски службеник није рекао возачу да штићена колона не може бити крива за саобраћајну несрећу, већ да се штићена колона не зауставља код лакших саобраћајних несрећа с мањом материјалном штетом, односно да се обрада обавља накнадно.

„Из свега наведеног очигледно је да је до саобраћајне несреће с материјалном штетом дошло зато што возач теретног возила није поштовао прописе“, одговорили су из МУП-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала