Патријарх и Амфилохије поручили Милу са састанка Синода да не продубљује поделе и не отима светиње

© Flickr / Jorge LáscarПатријаршија Српске православне цркве у Београду
Патријаршија Српске православне цркве у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Синод Српске православне цркве позвао је данас државне органе Црне Горе да буду свесни своје одговорности пред историјом и будућношћу и да преиспитају свој став о верским правима и слободама својих грађана и већинске цркве у Црној Гори.

Светом архијерејскоми синоду у Патријаршији у Београду су, поред патријарха Иринеја присуствовали митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ милешевски Атанасије и епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Синод је оценио да поменути закон без преседана продубљује већ постојеће поделе и сукобе у црногорском друштву и поручио да ће свим расположивим законским и правним средствима штитити верска права и слободе.

Истовремено, како се наводи у саопштењу СПЦ, Синод је позвао све релевантне чиниоце на обнову свестраног дијалога „по овом надасве важном и осетљивом питању“.

Са жалошћу је констатовано да је доношење овог закона већ изазвало многобројне негативне последице у Црној Гори и ширем региону.

Синод је изразио пуно разумевање за оправдану узнемиреност верујућег православног народа у Црној Гори и дао пуну подршку његовом мирном хришћанском отпору неправди коју Цркви и народу наноси поменути већ изгласани антидемократски и дискриминаторски закон.

Наиме, овим законом се омогућава отимање и скрнављење светиња и гажење завештања њихових светих ктитора и задужбинара који су их Богу и Цркви посвећивали, а не било којој држави или власти.

„До сада се показало да су свенародна окупљања, поводом речене неправде, имала изричито црквени карактер, и зато је неопходно да се и убудуће избегну било какве политичке или страначке злоупотребе ових јединствених народних сабрања“, додаје се у саопштењу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала