Стручњаци решили мистерију: Шта је то ноћас падало на Новом Београду /видео/

© AP Photo / Darko VojinovicДевојка прелази мост по магли у Београду
Девојка прелази мост по магли у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Новобеограђани који су синоћ одлучили да прошетају комшилуком обрадовали су се у једном тренутку, помисливши да је почео да пада снег. Међутим, романтична слика коју доносе снежне пахуље брзо је прекинута, након што су схватили да разлога за радовање нема.

„Није снег, више изгледа као нека прашина, није ми рука мокра“, коментарисали су зачуђени грађани, док су покушавали да утврде о каквој је то мистериозној падавини реч.

Сведоци смо да је престоница у претходних неколико дана готово по цео дан обавијена маглом, која је нарочито густа у вечерњим часовима, видљивост је значајно смањена, а дисање отежано, пише „Блиц“.

Поред тога, индекс загађења је огроман, и ваздух у престоници је, према свим мерењима, веома нездрав, што у сваком тренутку можете да проверите на виџету „Блица“.

​Мистерију су, међутим, разјаснили стручњаци. У питању је индустријски или прљави снег. Представља специфичну метеоролошку појаву, коју можемо приметити када је ваздух веома загађен, и настаје на посебан начин.

„Све зависи од количине аеросола која би "послужила" као језгра нуклеације, која би касније уз помоћ прехлађених капљица из магле и ниске облачности нарасла до снежних пахуљица. Количина аеросола значајно варира и на малим растојањима, а највећа је тамо где је ваздух најзагађенији“, објаснили су ову појаву на порталу „Сербиан метео“.

Када је реч о самом изразу „индустријски снег“, иако није званичан назив, одомаћио се у метеоролошким круговима и има оправдања у физичким процесима који су у вези са њим.

Појава индустријског снега забележена је и у Смедереву, које је један од градова са најзагађенијим ваздухом претходних дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала