„Вајмарски троугао“ — покушај Пољске да нанесе штету Русији

© AP Photo / Jens MeyerВајмарски троугао – Немачка, Пољска, Француска
Вајмарски   троугао – Немачка, Пољска, Француска - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пораст значаја Пољске због Брегзита и обнављања формата „Вајмарски троугао“, који је договорен приликом Макронове посете Варшави, неће нанети штету Русији, сматрају руски експерти.

Позиција Пољске у односу на Русију је непромењена и непријатељска, али она нема довољно снаге да јој се супротстави нити да свој анимозитет према Москви у потпуности наметне европским земљама и зато покушава да постане централна тачка у источном делу ЕУ за привлачење држава-чланица, али и оних које тренутно нису чланице „европског друштва“, а у перспективи би то могле да постану, сматра Станислав Бишок, директор Међународне организације за мониторинг Сис-Емо.

„Вајмарски троугао“ — платформа за наношење штете Русији

„Пољска има амбиције које немају везе са ЕУ у целини, већ са њеним источним делом, односно вишеградском групом са једне стране – Чешком, Словачком и Мађарском, и аспирацијама које постоје према Белорусији и Украјини. Она ће покушати да развије Европску унију у оквиру Уније, која ће укључивати и постојеће чланице, али и оне које претендују на то, зато је могуће да ће ојачати своје позиције и на Балкану“, рекао је експерт.

Емануел Макрон - Sputnik Србија
Макрон оптужио Русију: Ревидирате историју пребацивањем кривице на Пољску

Према његовим речима, Пољска иза „маске“ ЕУ покушава да заступа своје интересе у Украјини и Белорусији, због чега и захтева оштрије реакције Брисела на све поступке које предузме Москва. 

„Пољска је главни заговорник европске интеграције Украјине. Пољски политички лидери и државници су за време Мајдана подржавали државни удар у Украјини, а и сада се Пољска залаже за подржавање западног курса у Украјини и Белорусији. Велики број организација које раде у Белорусији, а пропагирају европске интеграције, повезане су заправо са Пољском“, објашњава експерт.

Осим тога, велики број невладиних организација у Белорусији и Украјини се не финансира директно од стране ЕУ или САД, већ преко пољских фондова и то је један од начина на који Варшава покушава да шири свој утицај. Не треба заборавити да је Пољска свесна да не може да се такмичи са Немачком када је реч о трговинским односима и да зато покушава да обезбеди себи доступ на источноевропска тржишта која су погодна за њен извоз.

Због унутрашње политике, кредибилитет Пољске споран

Татјана Романова са Катедре за европска истраживања Санктпетербуршког универзитета не очекује брзе промене када је реч о позицији Пољске у ЕУ, нити пораст њеног кредибилитета због изласка Велике Британије из савеза, али истиче да не треба заборавити да је ЕУ заснована на солидарности, те да ће се ставови Варшаве, у руско-пољском контексту, увек узимати обзир, али само у ситуацији постојања стварне претње са руске стране.

Присталица брегзита у Лондону носи плакат на коме пише Довиђења ЕУ!  - Sputnik Србија
Да ли је излазак из Европске уније привилегија моћних
„Проблем је у томе што се унутрашња политичка ситуација у Пољској лоше оцењује у ЕУ, а то снижава утицај Пољске у свим сферама, а пре свега у сфери спољној политици“, рекла је Романова.

Пољска ће покушати да се наметне као представник централних и источних земаља чланица ЕУ, а обнављање „Вајмарског троугла“ је само ветар у леђа пољским амбицијама, закључују експерти.

Подсетимо, званичан назив за „Вајмарски троугао“ је Комитет за развој немачко-француско-пољске сарадње и формиран је 1991. године на иницијативу министара спољних послова са циљем координација спољне политике њених чланица. Експерти као конкретан резултат постојања овог формата наводе брз улазак Пољске у НАТО и ЕУ. Последњи састанак „Вајмарског троугла“ одржан је 2011. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала