Још један корак до авио-линије Београд-Приштина

© Sputnik / Oleg Zoloto / Уђи у базу фотографијаПутнички авион Ербас А319 немачке компаније Луфтханса
Путнички авион Ербас А319 немачке компаније Луфтханса - Sputnik Србија
Пратите нас
Командант Кфора генерал-мајор Микеле Риси потписао је оквирни споразум који се односи на управљање доњим ваздушним простором изнад Косова. Тај споразум допринеће, како је саопштио Кфор, увођењу нових линија са приштинског аеродрома, али и „напорима за нормализацију односа Београда и Приштине“.

Потпис Рисија на оквирни споразум уследио је након потписа Арнора Сигурјонсона, генералног директора исландског Министарства спољних послова.

Иначе, техничким споразумом из 1999. године командант Кфора задржао је надлежност у обезбеђивању доњег ваздушног простора изнад КиМ, који је, иначе, затворен за цивилни авио-саобраћај, осим за летове до приштинског аеродрома.

„Финализација овог споразума је важан корак у процесу оснивања свих потребних услова за отварање нових рута у доњем ваздушном простору Косова на сигуран и прописан начин“, наводи се у саопштењу канцеларије Кфора, а то ће, напомиње се, „допринети и сталним напорима на унапређењу нормализације односа између Београда и Приштине у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ“.

„Развој нових авио-линија одвија се у оквиру НАТО састанака за нормализацију балканског ваздушног простора (БАНМ), под вођством НАТО-а, и уз учешће свих релевантних актера“, наведено је у саопштењу Кфора.

Споразум који је потписао командант Кфора још један је корак ближе увођењу авио-линије Београд-Приштина. Подсетимо — недавно је потписано писмо о намерама између Министарства привреде Србије и компаније „Луфтханза“ за успостављање те авио-линије, после 20 година паузе. Писмо о намерама потписано је у америчкој амбасади у Берлину, у присуству амбасадора САД и специјалног изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела и америчког саветника за националну безбедност Роберта О'Брајана.

Недавно је и Влада Србије формирала радну групу за нормализацију ваздушног саобраћаја на Балкану и она би требала да нађе начин и за поновно успостављање комерцијалне авио-линије Београд-Приштина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала