Кремљ: Руска економија довољно стабилна у нестабилним временима

© AP Photo / Charlie Riedel, FileПумпе на нафтном пољу у Ловингтону у Њу Мексику
Пумпе на нафтном пољу у Ловингтону у Њу Мексику - Sputnik Србија
Пратите нас
Волатилност на нафтном тржишту ће, по свему судећи, потрајати неко време, али Русија је већ раније предвидела и разматрала различите варијанте, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Желим да напоменем да је председник Русије Владимир Путин у светлу ове турбулентности и волатилности на светским тржиштима више пута изјављивао да руска економија поседује довољно стабилне резерве, захваљујући којима ће превазићи ову привремену нестабилност”, истакао је Песков.

Он је такође нагласио да су на састанку Путина с представницима Погонско-енергетског комплекса, одржаном уочи састанка чланица ОПЕК+ разматрани различити сценарији развоја ситуације.

© AFP 2023 / ALEXANDER NEMENOVРуска рубља и поглед на Кремљ
Кремљ: Руска економија довољно стабилна у нестабилним временима - Sputnik Србија
Руска рубља и поглед на Кремљ

Песков је још подсетио да је смањена потражња на светским тржиштима, конкретно потражња за нафтом и нафтним дериватима, била примећена и раније.

„То је објективна чињеница. Слична динамика и волатилност су били прогнозирани”,  изјавио је Песков.

ОПЕК+ и пад цена нафте

Подсетимо, чланице ОПЕК+ нису успеле да се у петак 6. марта договоре ни о промени параметара споразума о смањењу производње нафте, а ни о продужетку споразума. Због тога се од 01. априла обавезе о ограничавању производње нафте  за чланице ОПЕК+ укидају. Током викенда су се појавиле информације да Саудијска Арабија намерава да повећа производњу и снизи цену своје нафте.

Ова дешавања су проузроковала пад цена нафте, који је у понедељак износио 30 одсто.

Данас је директор „Сауди Арамко” Амин Насер потврдио да ће у априлу ова саудијска компанија драстично повећати испоруку нафте. Према његовим речима, укључујући испоруке у земљи, обим испоруке ће износити 12,3 милиона барела нафте дневно.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала