Болница која прима пацијенте са сумњом на коронавирус - Sputnik Србија

Из минута у минут: У свету од коронавируса оболело 125 хиљада људи, проглашена пандемија

Пратите нас
Светска здравствена организација прогласила је пандемију коронавируса. У свету је до сада оболело 125.813 особа, преминуло је 4.607 људи, а оздравило 67.051. У Србији је до сада забележено 18 случајева обољевања. Новчанице преносе вирусе, у неким земљама је већ забрањено плаћање у готовини, а у Кини планирају дезинфекцију папирног новца.

Лидери земаља чланица Европске уније током видео конфренције договорили су се о координисаном приступу у циљу лимитирања ширења вируса, испоруке медицинске опреме и решавања социјално-економских последица епидемије. Најављено је формирање Корона инвестиционог фонда у висини од 25 милијарди евра. Утврђена су четири приоритета рада:

  • Лимитирање ширења вируса
  • Предузимање пропорционалних мера у складу с научним и медицинским чињеницама
  • Координација у испоруци медицинске опреме у циљу регуларног функционисања унутрашњег тржишта
  • Промоција истраживања у области израде вакцине, дијагностике и третмана оболелих од KОВИД -19
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:44 11.03.2020

Сједињене Америчке Државе понудиле су помоћ Северној Кореји у борби против ширења коронавируса у тој земљи, саопштио је вечерас помоћник америчког државног секретара за демократију, људска права и рад Роберт Дестро.

Он је рекао новинарима да нема информацију да је забележен иједан случај Ковид-19 у Северној Кореји, преноси Јонхап.

"Међутим ми знамо и да је Северна Кореја веома затворено друштво. Веома је тешко добити информације. Знам да је наша влада контактирала Северну Кореју, Иран и Кину и понудила помоћ", рекао је Дестро.

Северна Кореја није пријавила ниједан случај коронавируса, али је затворила границе и апеловала на грађане да носе маске и воде рачуна о личној хигијени као меру предострожности, пренео је Танјуг.

22:37 11.03.2020

Ванредна ситуација због коронавируса уведена је у престоници САД, саопштио је градоначелник Вашингтона Мјуријел Боузер.

Како је рекао, ова мера је уведена јер је у Вашингтону током дана утврђено шест случајева коронавируса.

Изречена је и препорука да се откажу све јавне манифестације које укључују окупљање више од 1.000 људи.

Вашингтон - Sputnik Србија
22:01 11.03.2020

Премијер Италије Ђузепе Конте наложио је да се затворе све радње са изузетком продавница прехрамбених производа и апотека.

Како је рекао, затварају се продавнице, кафићи и ресторани, као и занатске радње – фризери и козметички центри.

Са друге стране, ове мере се неће односити на банке, поште и остале финансијске институције и компаније.

Мера италијанске Владе предвиђа затварање радњи које не могу да гарантују безбедну удаљеност између гостију и муштерија.

Апотека у Италији - Sputnik Србија
21:04 11.03.2020

Кремљ је предузео све мере предострожности заштите од коронавируса када је реч о састанцима и дешавањима на којима учествује председник Русије Владимир Путин, саопштио је његов портпарол Дмитриј Песков.

Он је такође рекао да у Кремљ нису стизале никакве додатне препоруке које доктори нису већ изнели свима у јавност.

„Као што видите, сва дешавања се одвијају нормално, као што је и планирано, нисмо уводили никаква ограничења“, навео је он.

Председник Русије Владимир Путин у московском Кремљу - Sputnik Србија
20:46 11.03.2020

Држављанин Италије побегао је из карантина у Хрватској, па из Црне Горе покушао да уђе у Србију.

Он није пуштен да уђе у Србију у складу са прописаним мерама о забрани уласка грађана који долазе из заражених подручја, преноси Танјуг.

Свих 12 путника који су били у аутобусу прегледани су у Здравственом центру у Новом Пазару и, како је за РТС речено из Завода за Јавно здравље, нико од њих није имао симптоме коронавируса те су наставили пут. Издата су им решења о кућном надзору.

19:29 11.03.2020

Кипарско Министарство здравља саопштило је да су данас регистрована још четири случаја заражених корона вирусом, а укупан број достигао је шест, објавио је портал "а1он".

Један од заражених је већ у болници, један је у кућној изолацији, а двоје је допутовало из Велике Британије.

На аеродрому у Ларнаки термичке камере су код њих регистровале високу температуру, након чега су одмах хоспитализовани. Јединица за епидемиолошки надзор Министарства здравља проверава са ким су заражени били у контакту.

18:52 11.03.2020

У Италији се број умрлих од последица коронавируса попео на 827. Коронавирусом заражено је њих 12.462, а опоравило се 1.045 особа.

18:48 11.03.2020

У Хрватској су потврђена три нова случаја коронавируса, чиме се број заражених повећао на 19. Сва три пацијента су хоспитализована у Загребу. Ради се о особама које су дошле из Аустрије и Немачке.

18:13 11.03.2020
18:12 11.03.2020

У Северној Македонији појавила су се два нова случаја коронавируса, а укупни број заражених тим вирусом у тој земљи повећао се на девет, преноси МИА.

Како је рекао министар здравља Северне Македоније Венко Филипче, током данашњег дана испитано је укупно 12 лица.

17:54 11.03.2020

У Русији је забележено још осам нових случајева код којих је потврђен коронавирус, саопштено је из оперативног штаба.

Како се наводи, у питању су држављани Русије који су у последње две седмице боравили у Италији.

Укупно до сада је у Русији коронавирус потврђен код 28 људи. Русија од 13. марта уводи привремену забрану издавања виза грађанима Италије због ситуације са коронавирусом, преносе медији.

Ова мера се неће односити када је реч о пословним, хуманитарним и дипломатским циљевима посете Русији.

17:51 11.03.2020

Број заражених коронавирусом у Грчкој порастао је на 99, саопштио је данас представник грчког Министарства здравља Сотирис Циодрас.

“Од укупног броја заражених 95 су Грци, док су четворо страни држављани”, рекао је Циодрас и додао да су два пацијента на одељењу интензивне неге, преноси Катимерини.

Циодрас је нагласио да су остали пацијенти у стабилном стању, а да је 68 пацијената у изолацији у својим кућама.

Грчки министар здравља Василис Кикилиас најавио је затварање свих школа и универзитета на 14 дана, као део мера у циљу обуздавања ширења коронавируса. У Грчкој је до јуче затворено 100 школа широм земље, а већина њих у областима Ахаје, Илеје и Закинтоса, на западу Грчке.

У међувремену коришћење приватних аутомобила повећало се на штету јавног превоза, као тренд који прати пораст потврђењих случајева заражених корона вирусом, пренео је Танјуг.

17:31 11.03.2020

У складу са новим мерама за сузбијање коронавируса у Србији и одлуком о забрани скупова у затвореним просторима, одлаже се пролећно издање Первол Фешн вика, саопштили су организатори те модне манифестације.

Како се наводи, београдска Недеља моде, која је требало да буде одржана од 28.марта до 5. априла, одлаже се за последњу недељу маја.

Јавност ће, додаје се, о детаљима бити благовремено обавештена.

Манекенке на писти - Sputnik Србија
16:59 11.03.2020

Број инфицираних корона вирусом у Аустрији непрестано расте, што показују нови подаци Министарства здравља.

Док је јутрос саопштено да је забележено 206 потврђених инфекција, данас после подне се тај број попео на 246.

Према информацијама Министарства тестиране су 5.362 особе, а од оболелих је четворо излечено. Први случај, иначе, регистрован је крајем фебруара.

16:54 11.03.2020

У Аустрији готово извесно предстоји затварање школа како би се спречило ширење коронавируса.

У појединим школама у Бечу основцима је данас речено да сутра иду свега три сата у школу и да ће потом понети све књиге са собом за случај да школе буду затворене. У неким другим основним школама, како преносе родитељи, ђаци су већ предали све књиге и наставни материјал за остатак школске године.

Аустријска влада данас са социјалним партнерима разматра питање затварања школа у оквиру мера за смањење социјалних контаката.

Универзитетима је већ наложено да не одржавају семинаре и наставу, већ да се настава обавља путем интернета.

Затварање школа могло би изазвати економску кризу, јер родитељи, пре свега деце основаца, немају начин да брину о деци и истовремено одлазе на посао.

Због тога би влада могла најпре донети одлуку о привременом прекиду наставе за ђаке виших разреда, јер тој деци није потребна целодневна брига родитеља. Тек када та буде оцењено да та мера није довољна могло би се приступити комплетној обустави наставе у основним школама, пренео је Танјуг.

16:53 11.03.2020

Украјина од 12. марта до 3. априла затвара све вртиће, школе и универзитете, а уводи се и забрана организације јавних манифестација, саопштио је премијер те земље Денис Шмигаљ.

„Први корак је затварање свих образовних институција, као и забрана организације јавних манифестација за више од 200 људи. Ова мера се неће односити на одржавање државних скупова, попут заседања скупштине“, додао је он.

Поред тога, кијевске власти ће привремено затворити већину граничних прелаза, радиће свега 49 из 219.

16:53 11.03.2020

Министарство здравља у Белгији прогласило је први смртни случај од последица коронавируса, а реч је о пацијенткињи старој 90 година.

16:24 11.03.2020

У Бугарској је пријављен први смртни случај због коронавируса, саопштило је данас Министарство здравља те земље.

Како се наводи у саопштењу, реч је о 66-годишњој Бугарки, која је у уторак превезена у болницу у Софији са тешком упалом плућа. Она је била шеста особа из те земље код које је потврђен коронавирус, подсећа Ројтерс.

14:52 11.03.2020
14:50 11.03.2020

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је данас да у Немачкој постоји могућност да се корона вирусом зарази до 70 одсто становништва.

13:41 11.03.2020

Мере које предузимамо усмерено су на успоравање ширења вируса, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон на конференцији за новинаре после састанка у Председништву на тему корона вируса.

Каже да смо на почетку преношења коронавируса и да се тачно зна како је неко заражен и како је дошло до оболевања, а да се процењује да ће ускоро доћи до локалне трансмисије, када ће почети да оболевају и они који су били у контакту са до сада 12 потврђених заражени људи коронавирусом.

Кон је рекао да епидемиолози управо дневно прате неке од контаката са зараженим и да је огроман број „невидљивих људи“ који испитују контакте са зараженима и спречавају експлозивни пренос.

Обраћање епидемиолога Предрага Кона након састанка - Sputnik Србија

„Мере које су предузете, предузете су у циљу успоравања преношења вируса. То је значајно да не би дошло до нагле експлозије и оболевања са тешким формама. Ако успемо да га успоримо, имаћемо мање тешких случајева и мање еветуално фаталних“, рекао је Кон.

Мера забране окупљања са мање од 100 учесника у затвореном простору ће, каже Кон, допринети спречавању ширења вируса.

Навео је да је та мера корисна у овом тренутку, да ће бити потешкоћа у њеном спровођењу, али да ће се њени позитивни резултати уочити када се подаци упореде са другим земљама где је дошло до експлозије вируса.

На састанку је, каже, заузет јединствен став да не треба затварати школе јер, како је објаснио, болест није показала тешку форму код деце шкослког узраста.

„Наставићемо са посебим праћењем и респираторних и оболења сличних грипу код шолске деце, пратићемо изостајање из школе. Ако се примети било шта што је повезано са већим одсуствовањем, има смисла доносити мере затварања школа“, каже Кон.

13:36 11.03.2020

Др Бранимир Несторовић на почетку свог обраћања на прес конференцији у Председништву Србије одмах је рекао да се данас неће шалити, као претходни пут када је говорио о коронавирусу јер је у Србији, како је рекао, смех смртни грех.

„Све што сам тад рекао, све је тачно, ризичне групе нису деца, али они вирус преносе старијима. Ризична група су старији од 70 година и према последњим подацима показало се да смртност није тако велика као што се причало. Кореанци су највише људи тестирали и утврдили смртност од око 0,9 одсто“, рекао је Несторовић.

Обраћање пулмолога Бранислава Несторовић након састанка - Sputnik Србија

Он је подвукао да коронавирус карактерише да је највећи број лако болесних и да је зато превенција готово немогућа:

„Заражени се добро осећају, нарочито млади, они настављају да се крећу, не леже код куће, па се зато болест тако лако шири“.

Несторовић се захвалио председнику Вучићу што га брани и истакао да се против њега води кампања на Фејсбуку, али да му то ништа не значи.

„Ја не живим од рејтинга, иза мене стоји 40 година рада и моји пацијенти, који и даље долазе код мене“, навео је Несторовић.

11:59 11.03.2020

У Италији, која је после Кине највише погођена корона вирусом, за само 24 сата умрло је чак 168 људи, што је највише у једном дану од 21. фебруара од када су регистровани први случајеви.

Тако је број преминулих за само један дана пораста за 36 посто и сада износи 631, преноси Ројтерс податке Службе цивилне заштите.

Забележено је нових 977 оболелих, па је сада у Италији 10.149 заражених, што је око 10 посто више него дан раније.

Медицинско особље на северозападу Италије, регион Лигурија.  - Sputnik Србија
11:20 11.03.2020

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се данас у 11.00 сати са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса, како би се размотрило увођење нових мера, а након што је у земљи потврђено 12 случајева заразе.

10:46 11.03.2020
08:53 11.03.2020

Главне службе у Вухану, епицентру коронавируса, поново ће почети да раде, саопштила је данас влада централне кинеске провницје Хубеи. То се односи на кључне секторе, као што су јавни превоз, произвођачи медицинске опреме и основних животних потрепшстина, преноси АП.

08:40 11.03.2020
08:16 11.03.2020
08:16 11.03.2020
08:14 11.03.2020

У Кини је забележен пораст броја нових потврђених случајева коронавируса након четири узастопна дана пада броја заражених, што је резултат прилива људи из иностранства.

У копненом делу Кине у уторак су потврђена 24 нова случаја коронавируса, што је за 19 више него претходног дана, саопштила је Национална здравствена комисија.

Од тог броја, у 10 случајева вирус је дијагностикован код особа које су ушле у Кину, што је укупан број заражених који су дошли из иностранства повећало на 79, преноси Ројтерс.

Контрола коронавируса у Кини - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала