Амерички богаташи траже да се радници врате на посао

© REUTERS / Dado RuvicЕпрувета са етикетом коронавируса постављена на новчанице америчких долара
Епрувета са етикетом коронавируса постављена на новчанице америчких долара - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД каже како не жели да лек за пандемију вируса корона „буде гори од самог проблема“, а неки од најбогатијих Американаца придружују му се у томе тражећи да се радници врате на посао.

Они желе да поново покрену привреду која би се могла суочити са највећим квартални падом у историји – чак и ако би то значило укидање мера социјалног дистанцирања које су здравствени званичници увели ради заштите од вируса корона.

Ти инвеститори не цене профит више од живота људи, како кажу, већ су само спремни да ризикују неке страхоте како би спречили друге, пише Блумберг, а преноси Б92.

Милијардер Том Голисано је забринут.

„Штета због тога што је привреда заустављена могла би бити већа од губитка неколико људи више“, каже Голисано, оснивач и председник фирме за платни промет Пејчекс.

„Веома сам забринут да ће многи бизниси ако се овако настави бити затворени“, додаје он.

„Бирамо између два зла“, каже Голисано, који жели да се људи врате у канцеларије у државама које су релативно поштеђене од вируса корона, али да у жариштима остану ипак код куће.

„Морате одмерити разлоге за и против“, додаје он.

У држави Њујорк, где су болнице препуне, гувернер Ендрју Куомо каже да привреду не би требало покретати „по цену људских живота“ и да развија план да „допусти млађим људима да се врате на посао“.

Брод-болница америчке морнарице „УСНС Конфорт“ - Sputnik Србија
Може ли се Америка изборити да корона не покоси више од сто хиљада људи

Међутим, питање је да ли они треба то и да ураде.

Трамп, предвођен групом хеџ фондова и гиганата приватног капитала, жели да земља проради до Ускрса, иако званичници здравствених служби упозоравају како је то пребрзо због вируса који је захватио скоро целу планету.

У САД су само компаније са мање од 500 запослених обавезне да плаћају боловање радницима због Ковида-19.

Економисти Универзитета Нортвестерн израчунали су да би одржавање мера социјалног дистанцирања могло да спасе око 600.000 живота на нивоу целе земље, пише Блумберг.

Али Лојд Бланкфејн, који је предводио групу Голдман Сакс до 2018, подстакао је позиве да се људи врате послу када је твитовао како су „екстремне мере да се ублажи крива вируса биле на месту „једно време“ али могу да униште економију“.

​„У року од пар недеља допустите онима са мањим ризиком да се врате на посао“, предложио је он.

Његов дугогодишњи заменик Гери Кон, који је из те банке отишао да постане Трампов финансијски саветник, пита да ли је време „да се почне дискусија о датуму када ће се привреда покренути“.

Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија
Америка издваја два билиона долара за стимулисање економије

„Без такве одређености, бизниси ће претпостављати најгоре“, казао је.

Власник Хјустон рокитса Тилман Фертита позвао је власти да дозволе покретање бизниса у ограниченом обиму за пар недеља како би се избегла економска катастрофа.

Фертита, чија се имовина процењује на 3,2 милијарде долара, каже да његова компанија „практично не послује сада“.

Међутим, његов захтев у супротности је са мишљењима да би прерано покретање привреде убило још више људи и коначно изазвало и већу економску штету.

Милијардери и други припадници елите имају тај луксуз да и у условима социјалног дистанцирања могу да зарађују. Они који траже да се радници врате на посао кажу како им је циљ да спрече да милиони људи годинама пате и западну још дубље у дугове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала