Руски економиста: Ситуација гора него 2008. године, опоравак тек наредне године

© REUTERS / Andrew KellyБерза
Берза - Sputnik Србија
Пратите нас
Опоравак светске привреде, након рецесије коју је изазвао вирус корона, може почети наредне године, сматра руководилац Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

„Свет очекује рецесија. Још у Давосу смо говорили да је задуженост у свету сувише висока – износи више од 300 одсто БДП-а, док је 2008. године, током кризе, она била само 220 одсто. Зато сваки шок може озбиљно да утиче на економију и изазове значајне проблеме“, рекао је Дмитријев у интервјуу Си-Ен-Би-Сију.

Он сматра да се Русија налази у добром положају, јер је њен дуг мањи него осталих држава.

„Ми се надамо да ће опоравак почети већ наредне године. Мислим да се, са тачке гледишта фискалне и монетарне стимулације, ради све што је могуће. Сви ти кораци су важни. При томе, дошло је до врло значајног смањења потражње“, мишљења је Дмитријев.

Он није искључио да до опоравка може доћи и ове године.

Руководилац фонда је обратио пажњу на Јужну Кореју која врши велики број тестова на корону, што се позитивно одразило на економску активност.

„Раст економске активности је врло важан. Не можемо сви да седимо код куће још два-три месеца. Мислим да су масовна тестирања врло важна за наставак економске активности“, уверен је он.

Према последњим подацима Светске здравствене организације, у свету је од Ковид-19 оболело више од 1,3 милиона људи, од чега је 63.000 умрло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала