Од лекара до портира: Занимања која су на цени у Србији у доба масовних отпуштања широм света

CC0 / Unsplash / Доктор
Доктор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Корона вирус и даље удара привреду испод појаса, велики је број отпуштања широм света, али ни запошљавање није стало. Постоје занимања која су на цени у Србији и док траје епидемија. Највећа потражња је за лекарима, медицинским сестрама и техничарима, а за њима су грађевински инжењери, економски техничари, продавци, магационери, портири...

По подацима београдске филијале Националне службе за запошљавање, у Београду је током марта запослена 4.181 особа, а послодавцима је од почетка ванредног стања до данас потребно 1.880 радника из различитих бранши.

© Фото : Министарство одбране РусијеНајвећа потражња је за лекарима, медицинским сестрама и техничарима
Од лекара до портира: Занимања која су на цени у Србији у доба масовних отпуштања широм света  - Sputnik Србија
Највећа потражња је за лекарима, медицинским сестрама и техничарима

Занимања која су на цени: Лекари, грађевинци, портири...

Највећа потражња тренутно је за здравственим радницима – лекарима, медицинским техничарима и сестрама, потом грађевинским инжењерима, грађевинским и економским техничарима, продавцима, електроинсталатерима, магационерима, портирима, кућним неговатељима и послужиоцима фармацеутских уређаја.

„У овом тренутку, с обзиром на ванредно стање, имамо и ситуације у којима се људи изјасне да не желе да раде док оно не прође. Наравно, било је и много ситуација у којима смо велики број лекара, медицинских техничара и сестара послали код послодаваца. Они су прихватили посредовање и раде већ двадесетак дана“, рекао је за Спутњик заменик директора београдске филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) Синиша Кнежевић.

Послодавци ипак дају отказе

Насупрот препорукама Владе, неки послодавци су отпуштали своје запослене, који су се потом у НСЗ пријавили за новчану накнаду.

„У току ванредног стања, на територији града Београда поднет је укупно 1.251 захтев за новчану накнаду, од којих је 1.181 стигао путем мејла, а поштом 70. Ти захтеви ће се обрађивати, а решења доносити, у редовном поступку, као што радимо читаве године“, истакао је Кнежевић.

© Depositphotos.com / Tom WangУ току ванредног стања поднет је 1.251 захтев за новчану накнаду
Од лекара до портира: Занимања која су на цени у Србији у доба масовних отпуштања широм света  - Sputnik Србија
У току ванредног стања поднет је 1.251 захтев за новчану накнаду

Кнежевић додаје да се одлуке доносе и уговори закључују регуларно, али ће, након завршетка ванредног стања, послодавци и незапослени бити у обавези да приложе оригиналну документацију која се тренутно доставља електронски.

Новчана накнада за отказ

Грађани који су добили отказ, или им је радни однос на одређено време истекао, потребно је да се у року од 30 дана електронским путем пријаве у евиденцију Националне службе за запошљавање.

На тај начин се остварује право на подношење захтева за новчану накнаду, коју НСЗ може да одобри на период од три до 12 месеци, у зависности од радног стажа. Изузетак су грађани којима фале две године до старосне пензије, којима надокнада може да се одобри на 24 месеца.

Висина новчане надокнаде утврђује се на основу просечне плате у последњих годину дана рада и просечне плате у Србији, која се множи са одређеним коефицијентом.

© Sputnik / Милош ЋурчинНајнижи нето износ новчане накнаде је 15.994 динара, а највиши 34.635 динара
Од лекара до портира: Занимања која су на цени у Србији у доба масовних отпуштања широм света  - Sputnik Србија
Најнижи нето износ новчане накнаде је 15.994 динара, а највиши 34.635 динара

Најнижи нето износ новчане накнаде износи 15.994 динара, а највиши 34.635 динара.

У Београду је тренутно отворен само објекат НСЗ на Гундулићевом венцу, одакле незапослени и послодавци могу да добију све информације путем телефона или имејла.

По евиденцији НСЗ, закључно са мартом, у Београду је незапослено 66.565 људи, од којих више од 61 одсто чине жене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала