Шта значи опоравити се од вируса корона? Ево шта треба да знате

CC0 / Пиксабеј / Лекарски преглед – илустрација
Лекарски преглед – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона је сигурно застрашујући, али упркос сталном извештавању о зараженима и порасту броја смртних случајева, реалност је да огромна већина људи која добије ковид 19 то преживи. Као што број случајева расте, тако се повећава и други број: оних који су се опоравили.

Средином марта број пацијената у Америци који су се званично опоравили од вируса био је близу нули. Тај број је сада у десетинама хиљада и свакодневно се повећава, преноси портал „Сајенс алерт“.

Али опоравак од ковида 19 сложенији је од циља да се једноставно осећате боље. Опоравак укључује и биологију, епидемиологију и помало бирократију.

Центар за медицинску помоћ у Мурманску - Sputnik Србија
Нови симптоми вируса корона код скоро половине оболелих

Како се ваше тело бори против ковида 19?

Једном када је особа изложена вирус корона, тело почиње да производи протеине који се називају антитела за борбу против инфекције. Како се ова антитела полако успешно привикавају на вирус и спречавају га да се размножава у организму, симптоми се обично смањују и почињете да се осећате боље. На крају, ако све прође добро, имуни систем ће у потпуности уништити сав вирус у вашем систему. Особа која је заражена вирусом и преживела га без дугорочних здравствених ефеката или последица, опоравила се.

У просеку, особа која је заражена короном, осећаће се болесно око седам дана од почетка симптома. Чак и након што симптоми нестану, у пацијентовом систему још увек могу бити мале количине вируса. Зато треба остати изолован још неколико дана како бисте се осигурали да сте се заиста опоравили и да више нисте заразни.

Магнит приостановил импорт фруктов и овощей из Китая - Sputnik Србија
Савети лекара: Како сачувати имунитет током самоизолације

Шта је са имунитетом?

Генерално, након што се опоравите од вирусне инфекције, ваше тело ће задржати ћелије које се називају лимфоцити у вашем систему. Ове ћелије „памте“ вирусе од раније и могу брзо реаговати како би се поново бориле против њих.

Ако сте изложени вирусу који сте већ имали, ваша антитела ће вероватно зауставити вирус пре него што почне да изазива симптоме. Постајете имуни. Ипак, имунитет није савршен. Он може временом слабити, остављајући вас подложним вирусима у будућности. Пошто је вирус корона толико нов, научници још увек не знају да ли су људи који се опорављају од ковида 19 имуни на будуће инфекције вирусом. Лекари упоређују антитела код болесних и опорављених пацијената, а то указује на развој имунитета.

Али остаје питање колико ће дуго трајати тај имунитет. Остали вирус коронаи попут сарса и мерса производе имунолошки одговор који ће заштитити особу барем накратко.

Изолација  - Sputnik Србија
Оптимистична прогноза научнице: Вирус корона осуђен на пропаст

Након што се особа опорави, шта може учинити?

Кад се сазна да су људи након опоравка имуни на ковид 19 појединци, заједнице и друштво утврдиће шта уопште могу чинити даље. Ако научници докажу да су опорављени пацијенти имуни на вирус, тада би особа која се опоравља могла теоретски помоћи да се подржи здравствени систем бригом о онима који су заражени.

Једном када заједнице прођу врхунац епидемије, број нових инфекција ће опадати, док ће се број опорављених повећавати. Како се ови трендови наставе, ризик од преноса ће опадати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала