Како за 90 минута до безбедне продавнице: Нове мере Приштине — додатна мука за Србе

© Негован МарвићОраховац у доба корона вируса на Косову и Метохији
Ораховац у доба корона вируса на Косову и Метохији  - Sputnik Србија
Пратите нас
На Косову су ступиле на снагу нове, оштрије мере у циљу спречавања ширења вируса корона. Грађани старији од 16 година имаће право да се крећу само 90 минута дневно, а изласци грађана из кућа утврђиваће се на основу претпоследњег матичног броја из личне карте. То би могло да створи нове муке за Србе.

Аналитичар и историчар из Чаглавице Марко Марковић прибојава се да ће нова одлука Приштине у великој мери погодити српско становништво на Косову и Метохији:

„Мере ће посебно погодити старија домаћинства која немају ни телевизор, а камоли интернет и ти људи тешко могу да се информишу о мерама и забранама. То може да их доведе у ситуацију да прекрше полицијски час и да за то плате драконске казне“, напомиње Марковић.

Нове мере Приштине отежавају Србима

Нове мере Приштине предвиђају да за време кретања грађана није дозвољено да било ко буде са њима, осим у случајевима особа са ограниченом способношћу. Њих може да прати један члан породице или медицинског особља. Особе млађе од 16 година могу да се крећу под условом да их прати један члан породице.

Марковић објашњава да су одлуке Приштине мач са две оштрице за Србе. Он подсећа да сви Срби који живе на Косову силом прилика имају и косовска документа, то јест личне карте, што значи да потпадају под нове мере Приштине. Али, велико је питање колико могу да користе уопште те мере због ограниченог времена и неслободе кретања.

Тешко до безбедне продавнице и апотеке

„Наша свакодневица је иста још од ратних година. Срби од 1999. па све до сада живе у својеврсној изолацији која није схватљива за 21. век. Тако да ми јесмо донекле навикнути на све то. Ипак, тежак је осећај да сте, на све то, ограничени на сат и по времена да све обавите, а Србима јужно од Ибра није ништа тако близу, ни продавнице, ни апотеке, ни лекари... Они су у проблему“, сматра Марковић.

Чињеница је и да Срби из енклава, због безбедности, неће ићи у албанске супермаркете или продавнице у градовима као што су Урошевац, Ђаковица, а који су близу њих. А неће моћи ни да подигну лекове у оближњој апотеци јер су им рецепти српски. Значи, ако немају превозно средство да се пребаце до Грачанице или Митровице да обаве све, приштинске мере ће им само представљати додатни проблем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала