Вашингтон испао из игре. Нема „Велике тројке“. Рађа се осовина Москва–Пекинг 

© Depositphotos.com / RyzhovЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Планета Земља - Sputnik Србија
Где је моћ: Западу смета „корона дипломатија“ јер пада на испиту који су положиле Кина и Русија

Кинески часопис „Саут чајна морнинг пост“ пише да ће након завршетка пандемије неизбежно доћи до формирања „Велике тројке“ састављене од САД, Русије и Кине, као најутицајнијих земаља у свету, које ће кроз баланс и супарништво створити контуре новог светског поретка. 

Како се наводи, економска слабост Русије у односу на Кину и САД компензована је њеном снажном геополитичком игром на свим фронтовима, историјским искуством, репутацијом, али и ауторитетом уз помоћ којег може да успостави нова правила игре. Комбинација „талената“ великих сила треба да изроди нову међународну архитектуру, али експерти истичу да „Велика тројка“ нема никакву будућност

„Велика тројка“ без шансе 

„То је апсолутно немогуће. САД су поквариле односе са Кином, и не само да би водиле трговински рат, већ и рат у другим питањима политичке природе. Када је реч о Русији, на снази су америчке санкције једностране и мултилатералне. Разговор о савезништву и након пандемије је нереалан. Политичке елите у САД још увек верују да је америчко вођство нетакнуто и све док постоји то уверење немогуће је разговарати о било каквим променама“, рекао је Јуриј Рогуљов, директор Фонда за истраживање САД. 
Становници Москве током режима самоизолације - Sputnik Србија
Велике пандемије мењају читав свет, не зна се само — како

Осим америчко-кинеских односа, који „Велику тројку“ на самом почетку чине немогућом, она нема ниједно друго реално упориште. Тренутни међународни поредак је мултиполаран, а овакав механизам „управљања светом“ никако не одговара руским националним интересима.   

САД су осовину Москва–Пекинг–Вашингтон дуго разматрале у овирима завета који је оставио велики Хенри Кисинџер: појединачни односи Вашингтона са Москвом и Пекингом морају бити бољи од оних које имају Москва и Пекинг међусобно. Када је 2012. године Си Ђинпинг дошао на власт, Американци су били свесни да ће изолација Русије довести до јачања партнерства Москве и Пекинга. Ипак, у делу америчке политичке елите постојала је илузија да су руско-кинеска противречја дубока и да њихов савез не може бити одржив.

Председници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг пре састанка у Кремљу - Sputnik Србија
Кина и Русија мењају свет хуманошћу, а Европа се љути

Трамп подлегао притиску 

Доналд Трамп је доласком на власт започео рат са Кином и по Кисинџеровој шеми настојао да се приближи Русији, али је медијска пропаганда од стране демократа и „дубоке државе“ убрзо окончала његове намере. 

„Трамп је искрено желео да привуче Русију на своју страну и да од ње створи свог савезника у борби са Кином, али таква политика уопште не би одговарала националним интересима РУсије. Русија нема разлога да буде непријатељ са Кином. У оквиру пројекта евроазијске економске интеграције ми се приближавамо стратешкој вези. Та стратешка веза је ’Велика Евроазија‘, коју чине Евроазијске економске унија и ’Пута свиле‘“, рекао је Алексеј Пиљко, директор Евроазијског комуникационог центра. 

Политички естаблишмент у САД је ипак превише антируски настројен, због тога су Трампу биле везане руке и није могао да предузме било какве кораке у сусрет Русији, истичу експерти. 

„Трамп је подлегао овом притиску и заправо је издао све људе у свом тиму који су се залагали и саветовали га да побољша односе са Русијом. Трамп одлично зна да Русија није непријатељ и да са њом треба сарађивати. У дугорочној перспективи, између Русије и САД ће се развити стратешки односи, али је неопходно да дође до смене америчке политичке елите, јер су неопходни прагматични људи“, рекао је експерт. 

Кип слободе опремљен за преживљавање пандемије вируса корона - Sputnik Србија
Руски сенатор: Америчка хегемонија одлази у прошлост

Према речима експерта, са економског становишта, интереси Русије и Кине се поклапају. Осим тога, политичке процене међународних околности показују да се Русија и Кина поклапају у 99 одсто случајева. Због тога Москва нема намеру да постане амерички инструмент против Кине.

„Реалполитика“ 

„Чим се пандемија заврши, класична политика ће се вратити на сцену и обновиће се сукоб између Пекинга и Вашингтона, јер они предлажу различите пројекте. Кина је усмерена на трансевроазијске економске пројекте, она мора да развија ’Пут свиле’, али и економски. САД желе да обнове светску економију онако како то њима одговара. Оне су изласком Велике Британије из ЕУ ослабиле свог ривала и настојаће да успоставе зону слободне трговине са  оним земљама са којим им то одговара. У таквим условима, неће бити могуће успоставити ’Велику тројку‘“, рекао је експерт. 
Долари и таблете - Sputnik Србија
Сви путеви воде у Кину: Здравље целог света данас од ње зависи

Када је реч о Русији, она је добро припремљена на војном плану, има огроман политички утицај и јаку дипломатију. Осим тога, Москва је постала кључни играч у многим регионима света, не само на постсовјетском простору, већ и на Блиском истоку и у Европи и због тога никада неће изгубити статус велике силе. 

„Од тога са ким ће Русија ући у савез и са ким ће блокирати другог играча, зависи његова позиција. Не мислим да ће се нешто страшно догодити са Русијом због америчко-кинеског економског рата. Русија ће сачувати свој утицај и увек ће бити у првих десет најзначајнијих држава на свету“, истиче експерт. 

Експерти сагласни – „Велика тројка“, празна прича.

Она је једном постојала на светској политичкој сцени и тада су је чинили Совјетски Савез, САД и Велика Британија. Три савезника у антихитлеровској коалицији  одредила су судбину света после Другог светског рата. „Тројка“ је тада испунила свој стратешки задатак, победила фашизам и распала се

Да ли ће пандемија вируса корона заувек променити светски поредак

У свету поред Русије, Кине и САД постоји још много земаља које траже своје место под сунцем. Не треба заборавити Индију, Бразил, Француску, Немачку, Велику Британију, Јапан, подсећају експерти. Осим тога, у будућности ће се појавити и нове велике државе и зато је потпуно бесмислено ограничити светски поредак на директиве „Тројке“. 

Експерти наводе „Г20“ као изузетно перспективан формат, јер укључује највеће економије света. До сада је главни покретач глобализације била једна супер сила – САД. Баланс у међународном поретку се, према мишљењу експерата, може успоставити само онда када се као мотор глобализације појави десет до петнаест водећих сила света и тада ће он одговарати потребама свих учесница у међународним односима.
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала