Свет постаје друштво без кеша: Новчанице ускоро само у музејима?

CC0 / Pixabay / Електронско банкарство
Електронско банкарство - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Новац какав познајемо ускоро би могао да се пресели из банака и новчаника у музеје, јер се свет приближава тренутку када ће постати безготовинско друштво. Стручњаци кажу да је ово процес који се не може зауставити, те да је само питање када ће се то десити, односно када ће једини начин плаћања постати картице и мобилне апликације.

 

Плаћање кешом - Sputnik Србија
Измислили кеш, први га укидају — и то ускоро

Свакако, то ће се десити пре него што многи мисле – у неким државама већ у наредних неколико година. Прва држава на свету која би могла да избаци новчанице из употребе је Шведска, где се предвиђа да би се то могло десити већ 2023. године.

Широм света, грађани све мање користе новчанице, а дешавања у вези с пандемијом вируса корона могла би додатно убрзати еволуцију новца, с обзиром на раст онлајн-продаје, социјалног дистанцирања и дигиталног плаћања, пише „Бизнис инфо“, преноси Б92.

Шведска, прва у свету

Земља која је отишла најдаље у томе је Шведска, за коју се предвиђа да би већ 2023. могла постати прва безготовинска земља на свету. Ово је закључак истраживања које су још 2017. спровела два професора – један шведски, а други дански – у сарадњи са саветником и истраживачем у Центалној банци Шведске.

Да ли ћемо и на пијаци плаћати картицом?

У истраживању су проучавани трошкови управљања новцем 750 шведских трговаца на мало и пад готовине у оптицају.

„Открили смо да управљање новцем постаје скупље од добити када готовинске трансакције падну испод седам одсто укупних платних трансакција“, рекао је Јонас Хедман, један од аутора истраживања и професор са Копенхагеншке школе бизниса.

Додао је да, кад се то догоди, економски рационално управљање малопродајом треба да престане да прихвата готовину.

Оно што је рекао Хедман, већ се догађа у Шведској. Око 80 посто Швеђана сада користи картице, а 58 посто свих плаћања је картично плаћање, за разлику од само шест посто готовинског плаћања, показују подаци шведске Централне банке.

И деца плаћају картицама

Електронска плаћања у Шведској брзо расту. Све више продавница и ресторана у земљи не прихвата плаћање у готовини. Од купаца се траже да плате картицом или мобилном апликацијом.

Онлајн плаћање - Sputnik Србија
Преваре са електронским картицама, новитети не недостају

Многи Швеђани више не носе готовину због свеприсутности електронских средстава плаћања у својој земљи. Чак и деца (изнад 6 година) у Шведској плаћају картицама.

Велика већина шведских банака престала је да дозвољава клијентима да подижу или уплаћују готовину преко шалтера, јер је управљање готовином скупо – због мера осигурања и слично.

Готовина се може подићи само на банкомату. У 2007. години земља је имала у оптицају отприлике 100 милијарди готовинске валуте. Након десет година тај износ је пао на 45 милијарди.

Специфични шведски закон

Међутим, кључна ствар је специфични шведски закон. У већини држава компаније и даље морају да примају новац. Шведска већ сада има закон који фирмама, на пример продавницама, омогућава да не примају папирни новац ако не желе, чиме купце присиљавају да плаћају електронским путем. Све што такве фирме треба да ураде јесте да на улазу у радњу поставе знак да не примају готовину.

 Окидач за рецесију  мора да буде такозвани шок    - Sputnik Србија
Државе би могле да се врате себи: Коронавирус изазвао велики потрес глобалног економског поретка

Стручњаци широм света прате шта ради Шведска, која је позната по иновацијама, како би и сами могли да примене сличне мере.

Глобални тренд

Растућа употреба електронског плаћања и смањивање употребе готовине не дешава се само у Шведској, већ у многим земљама. На пример, дигиталне трансакције у Индији порасле су за 55 посто у 2018. години, 48 посто у Кини и 23 посто у Индонезији, показују подаци Банке за међународне нагодбе.

Хедман сматра да неће само Шведска постати безготовинско друштво, већ је то нешто што чека све земље света. „То је неминовност. Не можете зауставити тај процес“, рекао је он приликом једног ранијег интервјуа.
Државе, банке и корпорације желе да уклоне новчанице

Треба рећи да Владе, банке и компаније широм света форсирају што бржи прелазак на дигиталне форме новца из много разлога. Њима то одговара јер имају много ниже трошкове обраде новца, као и његовог складиштења и чувања од потенцијалних пљачки.

Сат који одбројава до почетка Олимпијских игара у Токију - Sputnik Србија
Упозорење Хенрија Кисинџера: Вирус корона донеће нови светски поредак /видео/

Али, оно што је још веома важно, на овај начин они стичу пуну контролу над токовима новца. Након укидања новца у физичком облику, биће немогуће било шта купити на било ком месту на планети, а да о томе одмах не буде обавештена банка, држава или неко ко управља системом плаћања.

Добра ствар је што ће се на овај начин задати велики ударац сивој економији и криминалу, јер ће избегавање пореза постати немогуће као и плаћање дроге или илегалног оружја. Негативна страна је што ће власти стећи пуну контролу над грађанима, а компаније ће моћи да прате њихове потрошачке навике како би те податке користиле у комерцијалне сврхе.

Потрошња ће се повећати

Осим тога, познато је да грађани много више троше када плаћају картицом или мобилном апликацијом, него када плаћају готовином.

Постоји и једна категорија која би могла бити жестоко погођена нестанком кованица и новчаница, а то су бескућници, којима ће бити тешко да набаве уређаје за појединачне донације.

Осим тога, поставља се питање шта ако државе, услед неке будуће велике кризе, ограничне подизање новца, као што се десило на Кипру и у Грчкој пре неколико година.

На крају, рецимо да ће друштва која су мање напредна од Шведска, вероватно сачекати још неко време пре укидања новца у физичком облику. Али, то ће на крају ипак морати да се деси, вероватно пре него што многи мисле.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала