Покретање светске привреде: Да ли државе могу да испуне три важна услова у време пандемије?

CC0 / Pixabay / Вирус корона и новац
Вирус корона и новац - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти многих земаља у свету најавиле су протеклих дана постепено обнављање привредних активности у појединим секторима. Најављено је покретање грађевинарства, трговине, угоститељства, након блокаде рада узроковане пандемијом вируса Ковид-19.

Ове најаве изазвале су полемику различитих струковних организација о томе да ли је покретање привреде, у условим док вирус и даље вреба „иза ћошка“, преурањено или није. Притиснути губицима које трпе због пандемије, привредници махом поздрављају рестартовање пословања.

Економски аналитичари сматрају да то захтева испуњење одређених услова, пре свега здравствених, а медицински стручњаци упозоравају на опасност од „повампирењавируса корона.

Корона вирус - Sputnik Србија
Могу ли земље које попуштају мере да изазову „фатални повратак“ заразе у Европу

Тако, Светска здравствена организација позива на опрез када је реч о брзини ублажавања мера ограничења кретања и враћања људи на посао. С друге стране, владе широм света се припремају за релаксирање рестриктивних мера, а неке су то већ и учиниле.

Амерички председник Доналд Трамп издао је прошле седмице инструкције о постепеном обнављању производње у три фазе.

„Без обзира на то да ли смо спремни или не, политичари ће се заложити за скоро отварање америчке економије. Али да би се економија заиста вратила на колосек, САД је потребан далеко већи капацитет корона тестирања, а након тога, индустрије ће се покретати различитим темпом и опоравак ће вероватно трајати месецима“, оцењује Нил Дута, шеф економског одељења компаније „Ренесанс Макро Рисерч“.

У анализи, објављеној на порталу Бизнис Инсајдер, Дута наводи да је, иако су здравствени стручњаци изразили сумњу у америчку спремност да „отвори“ економију, прилично јасно да администрација у Вашингтону убрзано ради на реализацији тог циља.

По њему, потребно је да се испуне три услова за поновно покретање привреде:

  1. да здравствени систем широм земље има капацитет да се носи са порастом нових инфекција вирусом корона
  2. да стопа инфекција, хоспитализација и смртних случајева буде у опадању и
  3. да капацитети тестирања буду довољно снажни како би се брзо изоловали потенцијални носиоци вируса.

Не постоје поуздани показатељи у којој мери земље света испуњавању ове услове, али су многе већ ублажиле мере ванредног стања и дозволиле отварање фирми у неким привредним областима, преноси Танјуг.

Силуета црног лабуда испред фонтане у Луксембургу - Sputnik Србија
Непредвидиви  „црни лабуд” прети да разори светску економију

Примера ради, у Италији, која је претрпела највеће људске жртве од Ковида-19 у Европи, мере блокаде у највећој мери и даље остају на снази, али је, ипак, од 14. априла укинута забрана рада књижара и продавница дечије одеће.

У Шпанији су грађевински и прерађивачки сектор поново почели с радом 13. априла, мада су власти саопштиле да ће мера карантина у целој земљи, првобитно одређена до 26. априла, највероватније трајати до маја.

Француска и Велика Британија, још две европске земље са више од 10. 000 преминулих, планирају продужење актуелних мера, али је француски председник Емануел Макрон најавио да ће школе и продавнице постепено почети да се отварају од 11. маја, док ће ресторани, хотели, кафићи и биоскопи дуже остати затворени.

Немачка, економски лидер Европе, дозволиће од данас рад продавница површине до 800 квадратних метара, као и аутосалона и продавница бицикала, док се школе отварају 4. маја.


Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала