Захарова: Вашингтон треба да реши сопствене проблеме у области слободе медија

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова позвала је Вашингтон да у сопственој земљи предузме конкретна дејства за исправљање проблема у области слободе медија.

Коментаришући америчке изјаве о наводно неповољном стању слободе медија у Русији, Захарова је на редовном брифингу рекла да су овакве процене Сједињених Америчких Држава у условима пандемије изразито исполитизоване.

„Сматрамо да таква процена има изражено исполитизован карактер, јер се не ослања на чињенице, већ на сопствено тумачење материјала, изјава и интервјуа. Позивамо америчке партнере да се суздрже од дејстава који би се лако могли квалификовати као мешање у унутрашње ствари Русије“, истакла је Захарова.

Захарова је позвала Вашингтон да се фокусира на сопствене проблеме у овој области, којих, како је нагласила, има много.

Ови проблеми се ни на који начин не ограничавају на негативну реторику америчких званичника према представницима медија, додала је она.

Амерички судија - илустрација - Sputnik Србија
Амерички суд затворио случај против руске компаније за „мешање у изборе”

„Тако, на пример, према бројним сведочењима међународних организација за људска права, у Сједињеним Америчким Државама настављају да се понављају случајеви физичког насиља над медијским радницима и употреба таквих облика притиска на штампу као што су тужбе. Браниоци људских права такође су забринути због посебног прегледа новинара који прелазе америчку границу који су приморани да откривају званичне изворе информација“, прецизирала је портпаролка.

Захарова је указала и на дискриминацију страних медија у Сједињеним Америчким Државама, укључујући и руске.

„Око РТ-а и Спутњика интензивно се ствара атмосфера непријатељства и неповерења. А амерички закон о регистрацији страних агената не дозвољава кинеским медијима да у потпуности обављају своје новинарске активности“, нагласила је она.

Она је приметила да, истовремено, одузимање медијског простора заобилази украјински сајт „Миротворац“. „Он и даље успешно функционише на америчким серверима, мада представља директну претњу свим новинарима убаченим у његову базу података“, рекла је Захарова.

„Очекујемо од Сједињених Америчких Држава не привидну забринутост за слободу говора широм света, већ конкретне акције за исправљање ситуације са медијским правима, пре свега у њиховој сопственој земљи“, додала је портпаролка.

Оптужбе за мешање у америчке изборе

Захарова је навела да су закључци америчких обавештајних служби о улози руских медија РТ и Спутњика у „мешању Русије“ у америчке председничке изборе 2016, производ америчке унутарполитичке борбе и нису поткрепљени никаквим чињеницама.

Амерички председнички избори  - Sputnik Србија
У америчке изборе се не меша Кремљ, већ специјалне службе САД
„Ове параноичне инсинуације, непоткрепљене никаквим чињеницама, производ су унутрашње политичке борбе различитих снага у Сједињеним Америчким Државама. Оне са несхватљивом тврдоглавошћу оптужују Русију за сопствене неуспехе и покушавају да се додатно развију у новој предизборној трци – опет на рачун антируске кампање“, рекла је Захарова на брифингу.

У уторак је обавештајни одбор америчког Сената објавио четврти део свог извештаја о раду обавештајне заједнице земље у вези са наводним мешањем Русије у изборе. Извештај обавештајне службе објављен је почетком 2017. за време мандата председника Барака Обаме и био је званична основа за оптужбе против Руске Федерације, која ове наводе негира. Притом су амерички сенатори изјавили да се закључци о улози РТ-а и Спутњика у „мешању у изборе“ заснивају на старим подацима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала