Српски медији у Црној Гори на ивици гашења, једина нада помоћ из Србије

© Sputnik / Александар МилачићЦрногорска капа
Црногорска капа - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српски медији у Црној Гори се налазе  у никад тежем положају и постоји реална опасност да се угасе, упозорава предсједник Српског националног савјета у Црној Гори др Момчило Вуксановић. Како истиче, једина нада је помоћ из Србије.
Српска кућа у Подгорици. - Sputnik Србија
Српски национални савет: Држава дискриминише српске медије у Црној Гори

Вуксановић у разговору за Спутњик наводи да је актуелна власт у Подгорици у протекле три године обуставила свако финансирање српских организација, међу којима најзначајнију улогу играју управо медији – Српска ТВ, Српски радио, портал Српске новине и Српска књижевна задруга.

Према речима Вуксановића, да није било помоћи Владе Републике Србије, српски медији одавно више не би функционисали на простору Црне Горе.

Нада у помоћ из Србије

Он истиче да, међутим, то није било довољно, те да се српске организације у овом тренутку налазе у толиком проблему да постоји реална могућност да се угаси рад српских медија. Како каже, Српски национални савјет већ неколико мјесеци одржава рад српских медија на минимуму надајући се да ће надлежне институције Републике Србије учинити нешто и помоћи им да опстану.

© Спутњику устуио Момчило ВуксановићМомчило Вуксановић
Српски медији у Црној Гори на ивици гашења, једина нада помоћ из Србије - Sputnik Србија
Момчило Вуксановић

„Покушавали смо да то ријешимо у договору са институцијама Републике Србије. Mеђутим, они сада због последица пандемије корона вируса имају великих проблема и ми смо зауставили та наша потраживања, али једноставно мораћемо поново да им се обратимо јер су у питању организације које функционишу 24 сата дневно током читаве године“, каже Вуксановић.

Запослени у српским медијима већ два мјесеца без примања

Он напомиње да српски медији тренутно броје скоро 40 запослених који су укључени у читав тај процес ангажовања и рада, као и да су до сада сви они зависили од минималне суме која је издвајана за њихове плате.

Застава Црне Горе - Sputnik Србија
Отворено писмо Вучићу: Помозите српском народу у Црној Гори

„Сада је и то потпуно заустављено. Већ два мјесеца људи нису примили плате и смањили смо и број заспослених, тако да смо рад сада свели на минимум како би одржали програм српског радија и телевизије, док часопис Српске новине већ дуже времена и не излази, а штампа се и далеко мањи број књига на српском језику и ћириличном писму“, каже Вуксановић.

Саговорник Спутњика додаје да компаније из Црне Горе и Србије такође немају храбрости да се рекламирају преко српских медија, јер актуелна црногорска власт веома добро прати ко се рекламира у српским медијима и онда, како тврди, прави проблеме тим привредним субјектима.

Како појашњава, чињеница да само у режији српског радија, телевизије и новина имају трошак већи од 100 хиљада евра на годишњем нивоу, довољно указује да су српски медији ушли у значајну дубиозу и да тешко да могу изаћи из свега тога.

Једини преносе програм Спутњика

Предсједник Српског нациналног савета такође нема дилему да се у Црној Гори води кампања против српских медија, као и да је један од разлога за то што су они једини информативни систем који преноси програм руске агенције Спутњик.

Застава Србије у Херцег Новом - Sputnik Србија
Српски национални савет Црне Горе: Последице ће бити тешке за све ако власт овако настави са Србима
„Али због великог интересовања грађана српске националности ми нећемо одустати од преношења тих програма док год будемо функционисали. Нажалост, већ су се чули и неки гласови да све медије који преносе садржаје агенције Спутњик на неки начин треба зауставити, и то актуелна власт већ ради вјероватно у складу са инструкцијама које добија од Запада“, наводи Вуксановић.
Србија може да рјеши проблем у комуникацији с Подгорицом

Објашњавајући узроке финансијских проблема српских медија, Вуксановић каже да се Српски национални савјет у протекле три године јавио на све конкурсе који су расписани у Црној Гори, односно у оквиру Фонда за заштиту и остварење мањинских права.

„Међутим, они нису имали разумијевања за наше потребе, односно, зауставили су финасирање“, каже наш саговорник. По његовој оцiјени, није било довољно разумијевања ни од Србије, коју су молили да у билатералним контактима ријеши проблем српског народа и финансирања српских организација.

„Српски национални савјет као кровна организација српског народа у Црној Гори (у оквиру које функционишу и српски медији), представља 30 одсто од укупног становништва у Црној Гори“, каже Вуксановић, који сматра да су институције Црне Горе дужне да финансирају српске националне организације које се баве заштитом идентитета.
Никола Маловић - Sputnik Србија
Писац из Херцег Новог спрема атракцију: Разгледнице са литија за туристе

С обзиром да су државне институције Црне Горе у протекле три године раподијелиле четири милиона евра за програме очувања националног идентитета, при чему су српске организације добиле мање од један одсто (иако српски народ чини више од 60 одсто корисника тих фондација), наш саговорник сматра да проблем опстанка српских медија и организација сада могу да ријеше само институције Републике Србије у односима са Црном Гором, не би ли српске организације добиле равноправан третман са организацијама других народа и заједница што до сада није био случај.

„Србија нама јесте помагала периодично, али никада нису ступиле конкретно у комуникацију са државним институцијама државе Црне Горе да ријеше тај проблем и заштите свој народ у Црној Гори“, тврди Вуксановић.  

Због свега наведеног, наш саговорник на крају разговора за Спутњик упозорава да би црногорски Срби, уколико Република Србија не помогне, могли да доживе судбину сународника у региону, чији је број негдје пао и на један одсто. Уколико се то деси, то би био крај постојања Срба у Црној Гори, страхује Вуксановић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала