Цене нафте у порасту од како су земље укинуле карантине

© REUTERS / Ints KalninsНафтне платформе у Северном мору
Нафтне платформе у Северном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске цене нафте расту упоредо са саопштењима о слабљењу мера које су уведене у циљу борбе против корона вируса широм света – у 07.05 часова по московском времену цена јулских фјучерса нафте „Брент“ порасла је за 1,49 одсто, на 29,9 долара по барелу, сведоче подаци о трговању.

Истовремено, цена јунских фјучерса нафте „ВТИ“ повећала се за 1,83 одсто, достигавши цену од 23,98 долара по барелу.

Инвеститори су оптимистични с обзиром на то да све већи број земаља укида ограничења, која су увели због вируса корона. То им улива наду да ће се потражња за горивом постепено обновити након пада узрокованог пандемијом.

Аналитичар аустралијске компаније „АксиКорп“ (AxiCorp) Стивен Инес упозорава да, чак и уколико потражња почне да се стабилизује, нафта ће се акумулирати у складиштима још неко време, преноси Ројтерс.

Многе земље почињу да укидају ограничења уведена због вируса корона. У Немачкој су издали дозволу за отварање продавница, али уз поштовање хигијенских мера.

И Лондон је најавио слабљење мера од понедељка, а у Аустралији влада ће постепено укидати забране, све док се број заражених не сведе на минимум.

Русија такође разматра кораке о постепеном укидању ограничења.

Криза на нафтном тржишту

Почетком марта, котације нафте потонуле су услед значајног смањења потражње широм света због пандемије вируса корона, као и после неуспеха споразума ОПЕК плус, јер његови учесници нису могли да се договоре о продужетку споразума о смањењу производње. Због тога су се цене нафте више него преполовиле од почетка године и обориле рекорде од пре 18 година.

Котације су биле обновљене уочи новог састанка земаља ОПЕК плус. Земље-чланице ове организације су се на видео-конференцији 12. априла сложиле да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно. Нови споразум ступио је на снагу 1. маја.

Међутим, како наводе аналитичари Међународне агенције за енергетику, споразум ОПЕК плус не може да надокнади пад потражње у свету, али би могао да доведе до почетка смањења залиха у другој половини године.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала