Кина уводи онлајн међународну трговину, стартовало 46 пилот зона

© PixabayИнтернет куповина
Интернет куповина - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни савет Кине је одобрио формирање још 46 пилот зона за развој прекограничне електронске трговине.

Локалне управе, којима припадају те пилот зоне, мораће да примене иновативне методе развоја трговине, као и да развију одговарајуће тржишне механизме. Како је наведено у декрету Државног савета, ове мере помоћи ће у стабилизацији система међународне трговине и инвестиција.

Око пет хиљада незапослених у реду испред државног завода за запошљавање у Њујорку 1933. године - Sputnik Србија
Економиста који је предвидео светску кризу: Десет разлога због којих нас чека „Већа депресија“.

Према прогнозама Светске трговинске организације (СТО), пандемија вируса корона могла би да доведе до пада међународне трговине, који није виђен од Другог светског рата.

Према оптимистичком сценарију, у 2020. години светска трговина ће опасти за 13 посто, док најнегативнији сценарио подразумева пад светске трговине за 32 посто. У том случају глобални БДП може пасти за 8,8 посто.

Већ сада многи традиционални производи, за којима је пре пола године постојала велика потражња, губе вредност невероватном брзином због пада светске потражње и логистичких ограничења услед карантина.

© AP Photo / Ted S. WarrenКарантин је довео до пада потражње и угрозио многе привредне гране
Кина уводи онлајн међународну трговину, стартовало 46 пилот зона - Sputnik Србија
Карантин је довео до пада потражње и угрозио многе привредне гране

Цене нафте у априлу су достигле негативне вредности, пошто су трошкови транспорта и чувања овог производа били већи од његове цене. Глобално тржиште челика такође има потешкоћа. Приходи највећих произвођача су опали за готово осам посто у односу на прошлу годину.

Црпна пумпа за нафту - Sputnik Србија
Шта се крије иза највећег пада цене нафте који изазива панику

За готово све производе, било да је то угаљ или нафта, постоји озбиљан пад потражње. То није изненађујуће: ограничења, повезана са борбом против ширења вируса корона негативно су утицала на рад већине предузећа широм света.

Ствари су још горе у сектору логистике и туризма. Airbnb Inc смањује број свог особља широм света за 25 посто због пада туристичке индустрије. Према подацима Светског савета за туризам и путовања, туристички сектор који доприноси са 10 посто расту глобалног БДП годишње, могао би изгубити до 50 милиона радних места широм света као резултат пандемије. То ће заузврат негативно утицати на куповну моћ становништва, односно на малопродају. И као резултат, утицаће на читаву међународну трговину.

Онлајн међународна трговина иновативно решење

За Кину је извоз и даље важан покретач економског раста. Да би оживела сопствену и обновила глобалну економију, Кина нуди иновативно решење: подстицање електронске трговине. Она је динамичнија, мање је под утицајем карантинских ограничења и омогућава да се смање трансакциони трошкови.

Економска криза у време пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Најгоре је прошло: Колико је корона уздрмала економију Србије, региона и света /видео/

Прошле године, малопродаја у међународној електронској трговини у Кини порасла је за 38.3 посто на 26.4 милијарде долара. Стога је подстицање прекограничне међународне трговине логичан корак ка обнављању економских активности и прилива робе у новим условима, рекао је научни сарадник у Кинеском центру за истраживања СТО на Универзитету за међународну економију и трговину Џоу Нијанли.

„Мислим да је ово сасвим логично. Због застоја током епидемије, многа подручја, укључујући међународну трговину, тешко су погођена. А Кина још увек много зависи од међународне трговине. Зато ће иновације у трговини сигурно помоћи економском опоравку. Трговање преко интернета је неизбежан тренд, поготово када је „офлајн трговина“ погођена. Ово се односи и на међународну трговину“, казао је он.

Држава даје олакшице

Резиденцијалне компаније пилотских прекограничних зона електронске трговине имаће користи од одређених привилегија. У документу Државног савета се наводи да ће компаније бити ослобођене од акциза и ПДВ на прекогранични извоз. Поред тога, за њих ће бити смањене стопе пореза на приходе.

Празни рафови у супермаркету - Sputnik Србија
Корона удара на економију: Прети ли нам најцрњи сценарио

Одређена подршка од државе се очекује и за оптимизацију страних активности, посебно за изградњу складишта у другим земљама.

Кина као највећи играч на глобалном тржишту електронске трговине, може допринети побољшању нових механизама за трговање. Експерт је додао да је добро успостављен систем међународне трговине, у оквирима СТО, створен пре много година, и у неким аспектима можда неће задовољити савремену стварност електронске трговине.

„С обзиром на то да тенденције развоја реалног сектора економије и трговине иду ка томе да пређу на офлајн режим, постојећа правила могу, наравно, захтевати кориговање, посебно када је реч о њиховој примени. Могуће је да неки облици трговинских активности или класификације производа нису прецизирани у тренутном систему, што значи да постоји правни вакуум. Стога ће промене у формату вођења бизниса довести до промена правила међународне трговине. Сада СТО преговара о правилима електронске трговине. Верујем да чак и да се епидемија није догодила, електронска трговина би се и даље развијала јер је то објективан тренд. Управо епидемија је убрзала процес прилагођавања постојећих правила и прописа електронској трговини“, објашњава кинески експерт

 

Успоставити здраво тржишно окружење

Недавно су на заседању Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине били разрађене кључне тачке на које власти треба да се фокусирају при подршци економском опоравку. Истакнуто је да посебну пажњу треба посветити тржишним механизмима за расподелу ресурса да би они играли одлучујућу улогу. Експерт такође наглашава важност успостављања здравог тржишног окружења за развој прекограничне електронске трговине. 

 

© Fotolia / LeungchopanМеђународни систем трговине окренуће се електронској трговини
Кина уводи онлајн међународну трговину, стартовало 46 пилот зона - Sputnik Србија
Међународни систем трговине окренуће се електронској трговини

„У условима пандемије, која је преплавила читав свет, несумњиво морамо убрзати стварање новог међународног трговинског система који задовољава потребе електронске трговине. У овом процесу, чини ми се да је веома важно подстаћи процес олакшавања електронске трговине, развијати међународну сарадњу, укључујући и сарадњу у сектору услуга, финансијског пословања, логистике.... Електронска трговина је онлајн трансакција између купаца и продаваца. То значи да је важно побољшати пословно окружење, повећати ниво поверења између купаца и продавача, заштитити интересе потрошача, као и њихову приватност. То је једини начин да се изгради трговинско окружење засновано на поверењу“, уверен је овај стручњак.

 

Корона вирус - Sputnik Србија
Седам великих промена после краја пандемије: Шта више никада неће бити исто

За разлику од претходне кризе 2008. године када су власти у Кини издвојиле невиђени пакет мера директног стимулисања крупних предузећа и великих инфраструктурних пројеката ради одржавања темпа раста БДП, овог пута акценат је на подршци малом и средњем бизнису. То је и логично јер приватни сектор обезбеђује 60 посто раста БДП и 80 посто радних места.

На већ поменутом заседању Политичког бироа истакнут је и значај обезбеђивања довољног броја радних места и стабилног животног стандарда становништва. Развој прекограничне електронске трговине требало би да подржи управо мала и средња предузећа јер је њима лакше да се развијају путем интернета, смањујући трансакцијске трошкове. Власти ће такође помоћи. Неке мере пореских олакшица за мала предузећа које истичу ове године, аутоматски су продужене до 2023. године. Посебно ће у наредне три године финансијске институције бити ослобођене пореза на приход од камата за кредите за мала и средња предузећа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала