Могући наследник Ел Багдадија ухапшен у Ираку

© AP Photo / Nabil al-JuraniБасра, Ирак
Басра, Ирак - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирачка национална обавештајна служба саопштила је да су ухапсили Абдала Кардаша, једног од могућих наследника ликвидираног вође терористичке организације ДАЕШ, саопштила је агенција ИНА.

Медији су раније објавили да је Абдала Кардаш „нови вођа“ ДАЕШ-а. Наиме, лист „Гардијан“ писао је да је нови лидер терориста један од оснивача терористичке организације – Амир Мухамед абдул Рахман ел Маула ел Салби.

Како је саопштено, Амир ел Салби, родом из Ирака, именован је за вођу терористичке организације у октобру 2019. године, неколико часова након ликвидације његовог претходника Абу Бакра ел Багдадија.

Лист пише да је он познат и под псеудонимима Хаџи Абдала и Абдала Кардаш.

Такође се наводи да је пре ликвидације Багдадија амерички Стејт департмент оцењивао да ће Ел Салби бити могући кандидат за вођу ДАЕШ-а. Америчке власти нудиле су награду од пет милиона долара за његово хватање.

Ел Багдади, чије је право име Ибрахим Авад Ибрахим ел Бадри, познат је као вођа терориста од 2014. године, када је из џамије у заробљеном Мосулу прогласио стварање „исламског калифата“ на Блиском истоку. Од тада су медији више пута објављивали информације о његовој ликвидацији, али оне нису потврђене. Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп потврдио је да је Ел Багдади ликвидиран. Према његовим речима, током операције терориста се разнео самоубилачким појасом, али је ипак успео да буде брзо и прецизно идентификован.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала