Немачки шпијуни остају без посла: Први пут да Уставни суд доноси такву одлуку

© East News / Imago Stock and PeopleБНД, шпијунажа
БНД, шпијунажа - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки шпијуни остају без посла у иностранству, пошто им је Уставни суд те земље забранио да шпијунирају странце ван граница Немачке.

Уставни суд Немачке донео је одлуку да је немачка обавештајна служба БНД прекршила устав шпијунирањем интернет података и телефона странаца у иностранству и прогласио такав чин неуставним, преносе немачки медији.

Одлука је донета на основу жалбе новинара из иностранства, а ово је први пут да се Уставни суд прогласио надлежним за операције које обавештајна служба спроводи ван Немачке.

Видео-надзор - Sputnik Србија
БНД шпијунирала новинаре светских медија?

Како је наведено у пресуди, шпијунирањем и надзором телефона и интернета странаца ван Немачке, БНД је прекршио слободу штампе и право на приватност у телекомуникацијама, што је гарантовано немачким уставом.

„Немачке државне службе обавезне су да поштују основна уставна права не само на немачкој територији“, неведено је у пресуди, додајући да су потребне даље заштитне мере и надзор.

Тако ће немачке власти морати да промене амандман на закон о БНД, донет 2017. године, којим је легализовано надгледање телекомуникација у иностранству, чак и без основа сумње да се припрема неко дело које би могло да угрози безбедност Немачке.

Aмандман је донет после афере у којој је откривено да амерички обавештајци надгледају интернет саобраћај у Немачкој, а да је и БНД слично поступао у иностранству.

На рочишту одржаном у јануару, Хелга Браун, шеф кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекла је да је надзор над комуникацијама од великог значаја како би се спречили напади првенствено на немачку војску и иностранству.

Уставни суд Немачке нагласио је у пресуди да немачка власт мора да промени спорни амандман до следеће године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала