Нови фронт у ЕУ: Курц против осовине Меркелова-Макрон

© AP Photo / Martin MeissnerЕмануел Макрон и Ангела Меркел
Емануел Макрон и Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Питање економске помоћи земљама најтеже погођеним пандемијом вируса корона отворио је нови фронт у ЕУ: аустријски канцелар Себастијан Курц предводи земље које се супротстављају плану осовине Меркелова-Макрон.

Немачка и Француска постигле су договор о корона-фонду за обнову, који предвиђа да Европска комисија (ЕК) преузме дуг од 500 милијарди евра, како би директно помогла земљама које су најтеже погођене корона кризом, пишу светски медији.

Государственный флаг Нидерландов в Заандаме - Sputnik Србија
Да ли је после Брегзита, Италегзита на помолу и Негзит?

Договор је постигнут након неколико тешких видео-конференција, на којима су се мишљења представника влада земаља-чланица ЕУ драматично разилазила око плана помоћи.

Француски председник Емануел Макрон објаснио је да се ради о „стратешкој промени“ у одлуци да милијарде из европског буџета буду исплаћене појединим чланицама ЕУ, преноси Танјуг.

Главна промена је удовољавање захтеву Италије и других земаља јужне Европе да се њихов државни дуг не оптерећује додатно.

Међутим, немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да о примени овог плана морају да одлуче и национални парламенти. Поготово што је недавна одлука Савезног уставног суда Немачке оспорила ранију одлуку Европске централне банке.

© AFP 2023 / JOHN THYSЕвропска комисија требало би да повећа дугове на финанскијским тржиштима на 500 милијарди евра, како би се обезбедио фонд за помоћ
Нови фронт у ЕУ: Курц против осовине Меркелова-Макрон - Sputnik Србија
Европска комисија требало би да повећа дугове на финанскијским тржиштима на 500 милијарди евра, како би се обезбедио фонд за помоћ

Корона-кредит ЕУ требало би да траје до 20 година, а немачка канцеларка спомиње „веома дуг период“.

„Када Немачка и Француска преузму иницијативу, то охрабрује и друге у ЕУ да заузму став. Морамо да делујемо европски како бисмо изашли из ове кризе која је највећи изазов у историји ЕУ“, рекла је немачка канцеларка.
Еврозона - Sputnik Србија
Надвија се опасност над Европском унијом: Спор севера и југа или – дужничка криза

Проблем је и што конститутивни уговори ЕУ забрањују европским институцијама да праве дугове. План Меркелове и Макрона предвидео је да земље ЕУ повећају доприносе на 50 милијарди евра, како би председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на финансијским тржиштима могла да повећа дугове до 500 милијарди евра.

План Меркелове и Макрона могао би да наиђе и на неразумевање у Европском парламенту, који је захтевао четвороструко већи фонд.

Посебан фронт који се супротставља осовини Меркелова-Макрон предводи аустријски канцелар Себастијан Курц. Иако званичних информација о ставу појединих земаља у вези са овим фондом још нема, претпоставља се да ће Курца подржати и Холандија, Шведска и Данска, које се противе оваквом задуживању.

© AP Photo / Ronald ZakНајављује свој план помоћи: Себастијан Курц
Нови фронт у ЕУ: Курц против осовине Меркелова-Макрон - Sputnik Србија
Најављује свој план помоћи: Себастијан Курц

Аустријски канцелар Себастијан Курц најавио је да ће представити другачији предлог за обнову привреде ЕУ од оног који су договорили немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон.

У изјави дневнику „Оберестерајхише нахрихтен“, Курц је рекао да Аустрија жели да буде солидарна са државама које су посебно погођене кризом, али да верује да су кредити исправни пут, а не грантови.

Линија раздвајања се своди на геополитику... - Sputnik Србија
Француски стручњак: Корона је открила фаталну пукотину у ЕУ

„Наредних дана ћемо изнети предлог са нашим идејама. Верујем да је могуће да се европска привреда подстакне и да поред тога избегнемо обједињавање дугова“, наглашава он.

Курц истиче да је Аустрија, као и многе друге чланице ЕУ, изненађена предлогом Меркелове и Макрона.

„Наравно да је легитимно да две земље, још уз то велике, нешто предложе, али одлуку доносе све чланице ЕУ“, поручио је он.

Према његовим речима, Аустрија о свом предлогу контактира са Холандијом, Данском и Шведском, односно групом економских јаких и штедљивих земаља, које су се успротивиле предлогу Европске комисије о новом буџету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала