Опозиција позвала шефицу бугарске дипломатије да одговара за потписивање „срамотне декларације“

© AFP 2023 / Eitan AbramovichМинистарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева
Министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева  - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Бугарске социјалистиче партије Иво Христов тражио је од шефице бугарске дипломатије Јекатерине Захаријеве да објасни због чега је потписала „срамотну декларацију“ САД и Министарстава спољних послова девет земаља ЕУ поводом завршетка Другог светског рата, у којој се говори о репресијама услед успостављања комунистичког режима након рата.

Политичар се запитао да ли је министарка иностраних послова историјски упозната са документом који је потписала и додао да би, да није било СССР-а, границе Бугарске изгледале потпуно другачије и да би део садашње територије припао Грчкој и Југославији.

„Да није било чврстог става Совјетског Савеза на Париској мировној конференцији, знате ли да би граница између Бугарске и Грчке пролазила 30 километара јужно од Пловдива, односно у близини Бачкова? Да ли знате да би, да није Совјетског Савеза, Пиринска Македонија била унутар граница Југославије, и да би обим репарација, које би Бугарска требало да плати као чланица Трилатералног пакта, економски уништила нашу земљу, узрокујући трећу националну катастрофу? Јесте ли свесни да би, без СССР-а, планови такозваних савезника укључивали  уништавање Бугарске као земље?“, изјавио је он.

Захаријева је, говорећи у парламенту, изјавила да су је таква питања изненадила.

Споменик совјетској армији у бугарској Софији - Sputnik Србија
И у Софији премештање споменика? Социјалисти: Сад је модерно порицати улогу Москве у слому фашизма

„На овај начин доводите у питање све напоре и достигнућа Бугарске на путу преласка ка демократији. Очигледно је да Вам се чини да познајете историју Другог светског рата и касније догађаје у Европи боље од министара који су потписали декларације и оптужујете нас за ове непоуздане ствари. Препоручила бих Вам да прочитате поменуту декларацију, јер се Совјетски Савез тамо не помиње. Нешто Вам се причинило. Желим јасно да кажем да је осам држава чланица ЕУ и НАТО-а заједно са САД одало признање онима који су жртвовали своје животе у борби против национал-социјализма. Делимо уверење да је победа резултат напора милиона људи, воље и непоколебљивости антихитлеровске коалиције, којој се наша земља придружила на крају рата. Совјетски Савез и Црвена армија претрпели су највише људских губитака у том крвавом сукобу“, рекла је министарка.  

Према речима Захаријеве, народи Централне и Источне Европе платили су високу цену за победу - неки од њих су изгубили суверенитет, били су подвргнути репресијама и доживели су кршење људских права.

Она је такође истакла да Бугарска, као чланица Тројног пакта, није учествовала у борбеним акцијама против Совјетског Савеза.

Становници бугарске Софије поздрављају борце Црвене армије у Другом светском рату - Sputnik Србија
Бугарски интелектуалци: Уместо захвалности Совјетском савезу, сведоци смо искривљавања чињеница

„Знате ли да је 5. септембра 1944. СССР објавио рат Бугарској, упркос постојању дипломатских односа и суверенитета, који је Бугарска прогласила 26. августа, и без обзира на то што у нашој земљи није било ниједног немачког војника?“, рекла је она, позивајући бугарског посланика да не „шири митове“ о заштити коју је СССР пружио Бугарској од суседних земаља на Париској мировној конференцији.

Заједничка декларација европских земаља и САД

Шефови дипломатија девет земаља Централне и Источне Европе и државни секретар САД седмог маја потписали су заједничку декларацију поводом 75. годишњице окончања Другог светског рата. У документу се одаје почаст жртвама рата и свим војницима који су се борили против нацистичке Немачке.

Међутим, министри спољних послова девет земља и шеф америчке дипломатије истичу да окончање ратних дејстава у мају 1945. године није ставило тачку на поробљавање Европе. Они су указали да је још пола века Централна и Источна Европа остала под влашћу комунистичких режима.

Бугарска социјалистичка партија је 8. маја саопштила да је огорчена чињеницом да се Бугарска придружила заједничкој изјави земаља Европе и САД, у којој се говори о репресијама и мучењима услед успостављања комунистичког режима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала