Сенатор о оптужбама бугарског новинара на рачун Русије и ћирилице: Јасно одакле ветар дува

CC0 / Pixabay / Споменик Ћирилу и Методију
Споменик Ћирилу и Методију - Sputnik Србија
Пратите нас
Сенатор Андреј Климов коментарисао је оптужбе бугарског писца и новинара Огњана Стамболиева да Русија „игнорише“ улогу Бугара у просвећивању Словена и стварању руске књижевности, као и за „присвајање ћирилице“, наводећи да такве „гнусне ствари нису својствене бугарском народу и да су дошле споља“.

„Такве речи се никако другачије не могу назвати осим бесмислице“, рекао је сенатор и подсетио да је више пута боравио у Бугарској, да је комуницирао са многим људима, званичницима, али да ништа слично није ни видео ни чуо.

Бугарски писац и новинар Огњан Стамболиев оптужио је Русију за „игнорисање“ улоге Бугара у просвећивању Словена и стварању руске књижевности, као и за „присвајање ћирилице“.

Стамболиев на порталу „Факти.бг“ тврди да изложба пред улазом у Руски културно-информативни центар у Софији, која је посвећена Дану словенске писмености и културе, наводно не помиње „чињеницу да су Бугари вековима играли важну улогу у просвећивању“.

„Читави слојеви културе засновани на Византији тешко да су на другачији начин могли да стигну до Русије. Озбиљни људи то никада нису одрицали. Али, од шест ујутро понављати ’хвала бугарском народу за то што нам је пре 1.000 година помогао‘ — то је већ мало превише“, рекао је сенатор.

Можда је, додао је он, све то повезано с политичком агендом и чињеницом да се у Бугарској приближава следећи изборни циклус.

„Зато не искључујем могућност да су такве изјаве повезане управо с припремама за изборе“, сматра он.

Климов је подсетио и на случај истраге која је вођена против лидера бугарског покрета „Русофили“ Николаја Малинова, који је од председника Русије Владимира Путина прошле године добио Орден пријатељства.

„Касније су покушали да га стрпају у затвор под оптужбом за шпијунажу. То се десило нако што је Малинов предложио да друштво добије међународни статус. Сада не сме да напушта место боравка, случај против њега се распада. Али, иницијатори истраге су били бугарско Тужилаштво и америчка амбасада. Чак се и председник Трамп изјашњава о тој теми. Ето одакле ветар дува. Јасно, Американци не желе да изгубе контролу на Балкану“, истакао је сенатор у изјави за „Взгљад“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала