Потпуна збрка око завршетка школске године: Шаљу контролне, а ђаци на „распусту“

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаПразна учионица са натписом „карантин“ на табли
Празна учионица са натписом „карантин“ на табли - Sputnik Србија
Пратите нас
Школе обавестиле ђаке да ће градиво учити до 16. јуна, уместо до петка. Родитељи огорчени, у Министарству тврде да настава није обавезна.

Драга децо, ово је наш последњи час онлајн наставе - овим речима опростили су се у петак предавачи који су два и по месеца на телевизији држали наставу ђацима основних и средњих школа. Иако су родитељи очекивали сличну „одјаву“ и од наставника који су путем платформи слали лекције, то се није догодило.

Напротив, сачекало их је изненађење – деци и родитељима стигле су поруке да ће се онлајн настава држати до 16. јуна, упркос томе што су просветне власти током протекла два и по месеца говориле да се настава завршава 29. маја, а да у јуну посла имају само они који хоће да поправе оцене и матуранти.

Међутим, родитељи су последњих дана добијали поруке од наставника многих школа у којима пише да је завршена ТВ настава, али не и онлајн настава, те да ће наставити да шаљу лекције и задатке.

Питање од милион долара

На питање да ли гимназијалци од понедељка имају наставу, Александар Марков, из Форума београдских гимназија, каже:

„То је питање од милион долара. Ако слушате изјаве министра у последња два месеца - немају. Међутим, испада да то и није баш тако. Ми смо добили допис који је 'и овамо и онамо', па су га сви протумачили да треба и даље да се ради. То је скандалозно.“

Сазнање да ће онлајн настава, уместо до 29. маја, трајати до 16. јуна изавало је огорчење родитеља.

„Све сам организовала према најавама да летњи одмор почиње 1. јуна, хтела сам да пошаљем децу на село, а ја да почнем да радим. У мају смо и ја и муж искористили одморе како бисмо с децом пратили наставу. Ово ми је пореметило све планове“, каже за Новости мајка Ј. С., чија ћерка иде у трећи разред, а син је првачић.

„Нама је било речено да деца немају ускршњи распуст и да имају две радне суботе управо зато да би могли да се распусте 1. јуна. Не знам ни ко ће да их чува ни како ће да прате лекције које учитељица шаље путем Вајбера“.

Онлајн контролни и у сред јуна

Наставници у вишим разредима основне школе и средњим школама најавили су и онлајн контролне задатке и провере знања.

„Моје дете у једној београдској гимназији 5. јуна има контролни из информатике“, каже једна мајка.

Друга мама из Зрењанина, која има троје школараца, рекла је да ће њена кћерка у гимназији и друга у основној школи у јуну имати контролне задатке.

У Министарству просвете, међутим, одлучно кажу:

„Слање лекција и контролних задатака од 1. јуна путем платформи није обавезно, а ми смо оставили могућност да, ако неко то жели, може да уради. Али, обавеза не постоји. Наставе од понедељка нема, а у школу долазе само деца која желе да поправе оцене“, каже, за Новости Милан Пашић, помоћник министра просвете за основно образовање.

Директори поштују школски календар

Директори школа кажу да поступају према школском календару који је недавно измењен.

„Школска година завршава се 16. јуна за децу од првог до седмог разреда. Дакле, наставници морају да имају активности до 16. Јуна“, појашњава Наталија Матић, директорка ОШ „Веселин Маслеша“.

Наставници сами креирају оно што ће радити у том периоду, а према својим плановима и програмима, јер имају обавезан број часова које морају одржати“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала