Ухапшен Фикрет Абдић /видео/

© AP Photo / Darko BandicФикрет Абдић
Фикрет Абдић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Фикрет Абдић, начелник општине Велика Кладуша, ухапшен је у акцији Федералне управе полиције Босне и Херцеговине после претреса општинске зграде. Абдић је осумњичен за злоупотребу положаја.

Реч је о акцији кодног назива „Мрежа“, усмереној према више запослених у тој општини због сумње у злоупотребу положаја.

Током претреса, испред зграде општине окупило се двадесетак грађана који су Абдића дочекали аплаузом и повицима „живио Бабо“, преноси портал Кликс.

Фикрет Абдић, познатији као Бабо, један је од најживописнијих политичара из времена југословенске кризе и ратног периода, а био је већ осуђен на затворску казну због издавања меница без покрића у афери „Агрокомерц“ као и за ратне злочине, наводи Танјуг.

Из затвора је изашао 9. марта 2012.

Познат је по многим изјавама, а посебно по оној само њему својственој: „Не заговарам никакву опцију, немам никакву идеју и пристајем на све“.

Иако је био осуђен на 15 година затвора, из затвора је изашао након 10 и тада је имао 72 године.

Као један од 13-торо деце, Абдић је одрастао у сиромаштву, а као релативно млад инжењер постао је директор Пољопривредне задруге у Великој Кладуши.

Стварањем комбината „Агрокомерц“ и његовим развојем, Абдић је у релативно кратком року изузетно подигао стандард живота људи у Великој Кладуши и околини.

Мала локална фирма постала је југословенски препознатљива.

Издавање меница без покрића

Абдић је, међутим, 1987. године оптужен за „дело контрареволуционарног угрожавања друштвеног уређења СФРЈ по члану 114. Кривичног закона СФРЈ“, а као главна кривица му је приписано издвање меница без покрића у вредности од око 400 милиона долара.

Специјалне јединице БиХ (СИПА)  - Sputnik Србија
Босну тресе случај „Респиратор“

Процес против Абдића био је главна медијска тема у време када се југословенска криза примицала свом врху.

Абдић је осуђен, али остаје чињеница да је за време робијања његова харизма у БиХ, посебно међу муслиманима, нарочито у Цазинској крајини, додатно ојачала, а популарност му је расла, све до његовог изласка из затвора.

Добио више гласова од Алије Изетбеговића

Абдић ће остати познат и по томе што је на једним изборима за бошњачког члана Председништва БиХ добио више гласова од самог Алије Изетбеговића.

Ипак он се тог места наводно добровољно одрекао у корист Изетбеговића.

Годину дана након тога започео је рат, Абдићу приписују и улогу у догађају из маја 1992. године, када је на сарајевском аеродрому ЈНА ухапшен Алија Изетбеговић.

Абдић је током рата у БиХ отказао отказао послушност Алији Изетбеговићу и прогласио Аутономну покрајину Западна Босна, након чега је у Сарајеву проглашен издајником.

Рат у Цазинској крајини између Петог корпуса Армије РБиХ и Народне одбране АП Западна Босна био је крвав, а почетак краја Абдића били су преговори који су довели до споразума између Хрватске и БиХ о стварању Федерације БиХ (Вашингтонски споразум из 1994).

Ипак, власти БиХ су га оптужиле за ратне злочине, а суђено му је у Хрватској, пошто је хрватски држављанин.

Неправоснажно је осуђен на 20 година, а на основу жалбе му је изречена правоснажна јединствена казна од 15 година затвора.

После локалних избора 2016. изабран је за начелика Велике Кладуше, када се први пут појавио у Сарајеву, где је од Централне изборне комисије преузео потврду о мандату.

На питање какав ће бити као начелник, Абдић је тада рекао да је у сваком послу био одличан и да ће и као начелник бити сјајан.

Прочитајте још:

  • Премијер Федерације БиХ приведен због афере респиратори

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала