Руски експерт: Турској прете санкције уколико препрода Америци С-400

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД
Руски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД  - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће имати право да примени санкције уколико Турска прихвати предлог Америке о продаји противавионских ракетних система С-400, сматра председник и члан извршног комитета руске Асоцијације за међународно право Анатолиј Капустин.

Амерички републикански сенатор Џон Тјун предложио је да се реше несугласице између САД и Турске, које су настале због тога што је Анкара купила руске системе С-400, тако што ће Америка купити те системе од Турске, наводи се у тексту предлога допуна закона о одбрамбеном буџету САД. Услов куповине је гаранција Анкаре да за добијени новац неће куповати војну опрему која не одговара захтевима НАТО-а.

„Тај предлог се у потпуности уклапа у представу 'Ујка Сема' – непринципијелног званичника који све може да купи и прода. Може се предлагати штошта, али је друго питање како ће се Турска понашати. Мислим да није у њиховим интересима да пристају на такве предлоге, јер ће, наравно, довести до погоршања односа између Русије и Турске, па чак и до примена неких санкција са наше стране“, рекао је Капустин.
Противваздушни систем С-400 - Sputnik Србија
Москва и Анкара разматрају могућност заједничке производње система ПВО С-400

Како је истакао, ако неко крши међународне обавезе, мора сносити одређену одговорност, а Русија ће искористити ту могућност.

„Мислим да то знају и Американци и Турци“, прецизирао је стручњак и подсетио да су војни уговори, по правилу, затворени и једнократни, али да вероватно садрже забрану о поновном извозу.

 „Приликом склапања било каквих спољнотрговинских уговора увек се постављају одређени услови за коришћење производа који купује нека страна. Обавезно постоји услов о ограниченом коришћењу на одређеној територији, о неширењу поверљивих питања. Могућа су и друга ограничења повезана са предајом патената и других информација, које прате уговор“, истакао је експерт.

Према његовим речима, што се тиче конкретног уговора Русије и Турске, он није упознат са његовом садржином, али сматра да су слична питања њиме регулисана, јер се Русија већ суочавала са ситуацијом када је још за време Совјетског Савеза испоручивала савезницима наоружање, на пример аутоматске пуше Калашњиков, помагала им је да успоставе производњу, али су понекад заборављали да укључе и ограничења.

„Зато су наши бивши савезници, Бугарска и низ других земаља, производили оружје које је патентирано у Русији, и без наше дозволе су га продавали различитим земљама, чак и у зоне сукоба, где је коришћено против нас. Мислим да је то горко искуство узето у обзир“, истиче Капустин.

Међутим, предлог америчког сенатора не укључује питање да ли Турска жели и да ли има право на препродају С-400 без дозволе Русије.

Тјун се налази на дужности координатора фракције републиканаца у Сенату САД. Међутим, његов висок положај не гарантује да ће републиканци подржати његов предлог.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала