Случај који је матирао правосуђе у Северној Македонији

CC0 / Pixabay / Римска богиња правде и праведности Јустиција
Римска богиња правде и праведности Јустиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонско Специјално јавно тужилаштво, основано како би се обуздала корупција и разоткриле бројне афере бивше власти, угашено је ове недеље, док је бивша шефица тог тела Катица Јанева осуђена на седам година затвора због корупције у афери „Рекет“. Правда у Северној Македонији је овим матирана, оцењује скопски аналитичар Бранко Ђорђевски.

Након 42 рочишта суд у Скопљу је осудио на девет година затвора Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, за прање новца и трговање утицајем, а Јаневу, која је водила Специјално јавно тужилаштво, на седам година због мита и корупције.

Јаневска матирала правду у Македонији

„Читав овај случај уздрмао је свест грађана Македоније и срушио идеал правде. Сви се с правом питају да ли и како ће се надаље вера у правду у Северној Македонији повратити. Када је овај суд и тужилаштво оформљен очекивања су била велика, посебно јер је његово формирање дошло после низа скандала које је започео објављивањем прислушкиваних разговора функционера владе коју је водила ВМРО-ДПМНЕ,“ каже Ђорђевски.

Он подсећа да су ти аудио снимци садржали велики број података о криминалу и корупцији међу државним званичницима.

„Грађани су тада на изборима због тога казнили ВМРО-ДПМНЕ, а подржали су идеју да се идеал правде врати у државу, управо кроз Тужилаштво и суд који су сада захваљујући Катици Јаневској пали у воду. Ти процеси су почели, отворено је много случајева и тужилаштво је имало подршку македонске јавности. Међутим, ово што се десило са Јаневом дискредитовао је цело Тужилаштво.  Испоставило се да и личности за које се мислило да су способне да поврате поверење у наш правосудни систем склони корупцији,“ с горчином констатује Ђорђевски.

Сви процеси доведени у питање

У исто време он се пита и шта ће се десити са процесима који су вођени док је Јанева руководила Тужилаштвом, или су започети због афере бивше власти, односно, хоће ли и они бити доведени у питање.

„Окрњени су сви случајеви и све то доводи у питање претходне поступке које је Тужилаштво спроводило током истражних радњи. Јер ако сте ви на крају испали корумпирани, легитимно је питање са каквим кредибилитетом и објективношћу сте спроводили истражне радње,“ пита се он.

Ђорђевски напомиње и да је велико питање како ће се све привести крају пошто су сви тужиоци после затварања Специјалног тужилаштва и суда као и предмети враћени у државно тужилаштво.

Од „Империје“ до „Рекета“

Осим Јаневе у афери „Рекет“ на девет година затвора осуђен је Бојан Јовановски за кривична дела „противзаконит утицај“ и „прање новца“, а бивша специјална тужитељка за „прислушкивање, и злоупотребу службеног положаја и овлаштења“.  Суђење у случају "Рекет", почело је 3. децембра прошле године, а осим Јовановског и Јаневе, био је оптужен и Зоран Милевски који је на првом рочишту признао кривицу и добио три године затвора.

Према оптужници, Јовановски, Јанева и Милевски су од новембра 2018. до априла 2019. узели 1,55 милиона еура од једног од најбогатијих Македонаца Јордана Камчева, да му се заузврат „олакша позиција“ у предмету Специјалног тужилаштва „Империја“ у којем је био првоосумњичени.

Истрага против бизнисмена и најбогатијег Македонца по Форбсовој листи Камчева је вођена и затворена као неоснована, пре скоро две деценије због наводно нелегалног начина на који је уплатио новац за изборну кампању ВМРО-ДПМНЕ. Оснивањем Специјалног тужилаштва тај случај је поново активиран под именом афера „Империја“. Камчев је у августу 2018. стављен под посебне истражне мере. У међувремену му је Јаневски понудио да се рекламира на његовој телевизији 1ТВ тражећи му огромну суму новца и наговештавајући да се против њега припрема „предмет“ у Специјалном тужилаштву.

Камчев је ухапшен у новембру 2018 године, а из притвора је пуштен на предлог тада главне специјалне тужитељке Катице Јаневе, али је пре тога Јаневском исплатио у кешу милион евра, колико је овај тражио за наводно рекламирање на његовој телевизији.

Камчев је рекао да му Јанева није нудила да плати рекет, већ да је то радио Боки 13, али да му је једном приликом, када је био позван у Специјално тужилаштво, рекла да „заврши посао који је почео са Бојаном“.

Пошто, како је навео на суђењу Јаневој, није имао где да пријави уцену, Камчев је одлучио прво да им испати милион евра и да то документује видео записом. Након што је исплатио паре, о томе је на састанку обавестио и премијера Северне Македоније Зорана Заева, који је, како је истакао, био запрепашћен.

Милион у „Луј Витон“ торби

У међувремену Камчев је, према сопственим речима, пошто ником није веровао, информисао и тадашњег директора тајне полиције Горана Николовског, са којим је пријатељ, а који га је посаветовао да све хард дискове, уређаје и снимке сачува.

Први аудио и видео снимцима како Јаневски уцењује Камчевог објавио италијански лист "Ла Верита" из Милана. Пошто је случај обелодањен у страним медијима, Камчев је пријавио да га рекетирају, наводећи да је од њега тражена сума од осам милиона евра, али да је на крају пао договор да исплати „само пет“, и то у четири рате. Након прве транше, Камчев је добио неколико олакшица: ослобођен је кућног притвора, враћен му је пасош, а на крају је стекао и статус заштићеног сведока. У прилог умешаности Јаневе у случај рекетирања сведочи и то што је само она, као специјална тужитељка, имала право да потпише одлуку којом је Камчев пуштен из притвора. Бизнисмен је тврдио и да му је било обећано да ће, уз исплату пуне суме, Специјално јавно тужилаштво одустати од поступка против њега.

Истог дана када су Јовановски и Милевски ухапшени Јанева је 15. јула објавила да подноси неопозиву оставку, пошто је и њено име испливало као део тима за ректирање Камчева. После истраге оптужница против ње је подигнута у децембру прошле године.

Истражитељи претпостављају да су Јанева и Јовановски добили 1,5 милиона евра у кешу – пола милиона од бизнисменове жене, и милион од Камчева лично – спакован у „Луј Витон“ торбу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала