Пуповац након избора: Имаћемо тежак Сабор

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Председник Срспког националног вијеће у Хрватксој Милорад Пуповац
 Председник Срспког националног вијеће у Хрватксој Милорад Пуповац - Sputnik Србија
Пратите нас
Резултати избора у Хрватској делимично су очекивани, али и делимично изненађујући, изјавио је председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.

„Било је видљиво да се ХДЗ опоравља задњих десетак дана, али да ће Рестарт коалиција проћи овако лоше, то није било видљиво. У целини гледано имаћемо тежак Сабор“, оценио је Пуповац.

На питање хоће ли СДСС ићи у коалицију с ХДЗ-ом, Пуповац је одговорио да ће његова странка сачекати укупне резултате.

„ХДЗ је очувао политичку снагу у политичком животу која му пружа могућност да формира коалицију“, рекао је Пуповац.

Он је додао како СДСС у овом тренутку не размишља о постављању услова ХДЗ-у, већ искључиво о својим изборним резултатима, пренео је Танјуг, позивајући се на Хину.

СДСС-у сва три мандата српске мањине

На изборима одржаним у недељу у Хрватској, највише гласова српске националне мањине добили су кандидати СДСС-а Милорад Пуповац, Драгана Јецков и Борис Милошевић.

Српске заставе на улицама Бањалуке - Sputnik Србија
Српско питање главно у предизборним тркама у региону /видео/

У 12. изборној јединици, у којој националне мањине бирају осам заступника, Пуповац је освојио 10.732 гласа, Јецков 8.375, а Борис Милошевић 7.712 гласова.

Поред њих, кандидати су били Срђан Милаковић (2.010 гласова), Синиша Љубојевић (1.196) и Јовица Радмановић (1.178).

Мађарску националну мањину у Хрватском сабору поновно ће заступати као и у последњем сазиву сабора Роберт Јанковић који је био и једини кандидат.

За заступника италијанске националне мањине поновно је изабран Фурио Радин који је био једини кандидат, а за њега је занимљиво то сто је у саборске клупе први пут ушао још 1992. и сматра се најдуговечнијим саборским послаником.

Највише гласова чешке и словачке националне мањине поновно је, као и на последњим парламентарним мањинама 2016., освојио Владимир Билек (1.514), док је његов противкандидат Иван Комак добио 180 гласова.

Вељко Кајтази поновно ће бити саборски посланик припадника аустријске, бугарске, немачке, пољске, ромске, румунске, русинске, руске, турске, украјинске, влашке и јеврејске националне мањине.

Посланица за албанску, бошњачку, црногорску, словеначку и македонску мањину поновно ће бити Ермина Лекај Прљаскај која је с 1.708 гласова победила шесторицу противкандидата.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала