Русија: Партнери не желе одговорност за повлачење САД из Споразума о отвореном небу

CC0 / Wikipedia / Амерички авион "Боинг" ОЦ-135Б" током осматрачког лета у оквиру Споразума о отвореном небу
Амерички авион Боинг ОЦ-135Б током осматрачког лета у оквиру Споразума о отвореном небу - Sputnik Србија
Пратите нас
Партнери Русије свесни су негативних последица повлачења САД из Споразума о отвореном небу, али нису спремни да преузму одговорност за судбину овог споразума, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Дана 6. јула одржана је видео-конференција држава-потписница Споразума о отвореном небу која је разматрала последице повлачења Сједињених Америчких Држава из овог Споразума. Руску интерресорну делегацију предводио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Већина учесника конференције истакла је значај Споразума за европску безбедност и потребу да он остане на снази и изразила жаљење због повлачења САД из њега (мада је, при томе, низ земаља изразило ‘разумевање’ њихових мотива и позвало Русију да се ‘врати потпуној примени Споразума’, као и наду да ће та одлука бити ревидирана“, наводи се у саопштењу Министарства.

Напомиње се да су многи нагласили потребу да се проблем поштовања споразума решава за преговарачким столом, подржали рад који се води у том правцу и изразили спремност да у њему активно учествују.

Вишенаменски двомоторни авион Л-410 на ваздушној паради поводом Дана победе у Јекатеринбургу. - Sputnik Србија
Русија: Нема преговора о новом Споразуму о отвореном небу

„Очигледно је да су партнери свесни реалности негативних последица повлачења Вашингтона из Споразума и да их та перспектива забрињава. У исто време, они још увек нису спремни да преузму одговорност за судбину Споразума, дају принципијелну оцену поступцима америчке администрације и уђу у заиста озбиљан дијалог са Русијом како би се решили узајамни захтеви“, додаје Министарство.

У саопштењу се додаје да ће Русија предузети реципрочне мере ако њена права као земље-потписнице Споразума о отвореном небу неко покуша да ограничи.  

Крајем маја амерички председник Доналд Трамп објавио је да се Сједињене Америчке Државе повлаче из Споразума о отвореном небу. Споразум је потписан 1992. године и постао једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-потписницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. До недавно су уговорне стране биле 34 државе. Разлог за повлачење САД из споразума било је, према Вашингтону, константна кршења од стране Русије. Сједињене Америчке Државе, између осталог, оптужују Москву да користи „Отворено небо“ као инструмент „војне присиле“. Русија је више пута негирала оптужбе Вашингтона о кршењу овог Споразума.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала