Како ће 6Г променити свет

© Depositphotos.com / Kamachi6Г мрежа
6Г мрежа - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци разговарају о могућностима новог стандарда за мобилне комуникације — 6Г, који ће ујединити индустријске и свакодневне паметне уређаје, и претвориће мобилну интерактивну телевизију у стварност. Сателитски интернет ће базне станице пребацити у свемир, а ми ћемо се заувек решити жица и каблова.

Уједињујући почетак  

Најновији стандард мобилне комуникације 5Г примењује се циљано у најразвијенијим земљама. Пробне платформе се отварају у Москви и Санкт Петербургу.

Високе технологије - Sputnik Србија
Кинески гигант тестира 6Г мрежу

Напредне комуникационе технологије нуде велике предности, а за продајна тржишта 5Г се развила озбиљна борба. Сукоб између САД и Кине је довео до хапшења главног менаџера компаније „Хуавеј“, која је лидер у производњи компоненти за мреже пете генерације.

Али они већ размишљају о 6Г. Међународна унија за комуникације позвала је на размену идеја о овој теми.

„6Г развија стандарде 5Г. Он ће бити универзалнији, одговараће изазовима са којима се суочава друштво, обезбедиће рад система мобилне телевизије и интернета“, рекао је Сергеј Макаров, професор Више школе примењене физике и свемирских технологија на Санкт Петербуршком политехничком универзитету „Петар Велики“.

Сада углавном користимо земаљску и кабловску телевизију, а 6Г ће све то превести у мобилни режим.

„Мобилна телевизија ће постати озбиљан конкурент. Регионалне телевизијске компаније ће моћи да формирају сопствени телевизијски садржај, а ово је врло озбиљан корак напред са становишта бизниса и развоја интерактивних телевизијских технологија“, објашњава научник. Нова врста телевизије тестираће се у експерименталним зонама 5Г, мада то захтева озбиљне финансијске трошкове и правно ангажовање.

Следећа генерација мобилне комуникације ће довести до револуционарног пробоја — ујединиће индустријске и свакодневне интернет ствари.

„Сада су то раштркана острва која функционишу одвојено једно од другог. У будућности ће на истој мрежи бити аутомобили, возови, авиони, свемирске летелице, кућни апарати. Треба доћи до огромног броја произвођача и понудити им повољан уједињени стандард комуникације“, рекао је Макаров.

У потрази за фреквенцијом

Све се то не може реализовати без слободних фреквенцијских опсега, а остало их је врло мало. За 5Г и 6Г се користи милиметарски опсег, укључујући терахерцни, који прелази на инфрацрвени, а то ће убрзати пренос велике количине информација (више од једног терабита у секунди), смањити одлагања, смањити величину базних станица.

„Што се више пењемо са фреквенцијама од гигахерца до терахерца, то је мања удаљеност коју можемо да обухватимо. Терахерцни дијапазон се користи на трговима, стадионима, железничким станицама, у возовима. Тамо где има пуно људи и потребно је обезбедити мрежни саобраћај на релативно малом простору. У стандардима 3Г, 4Г је 40 до 50 километара између базних станица, овде је непрактично узимати високе фреквенције, јер тада иако морате инсталирати мале станице, то мора бити често“, истиче стручњак.

Он упоређује ситуацију са револуцијом нафте из шкриљаца у нафтној индустрији. Исцрпљивање традиционалних налазишта је довело до тога да су из унутрашњости земље извучене најнеприступачније резерве. Тако је и у мобилној комуникацији. Морате да тражите фреквенције, да смишљате начине како да их употребљавате ефикасније.

Шесто чуло

Нова генерација комуникација ће бити корак ка глобалном покривању читаве планете интернетом, покривајући најнеприступачније регионе, укључујући и свемир над Земљом. Сателитски интернет се већ тестира. Британска компанија OneWeb је лансирала део групе од шест стотина сателита, постоје сателити „Старлинк“ компаније Спејс-Икс, у Русији се развија пројекат „Сфера“.

„Овај систем, који покрива читав свет, омогућиће да се базне станице пренесу у свемир, на сателите. Ослободићемо се жица и земаљске инфраструктуре. Ако ово успе, биће одлично“, истиче Сергеј Макаров.

6Г мрежа - Sputnik Србија
5Г, 6Г, камере: Како ће изгледати паметни телефони за 10 година /видео/

За сада је лични сателитски интернет јако скуп: на пример, систем „Иридиум“. Ако успемо да учинимо ову технологију јефтином и поузданом, човечанство ће стећи снажно окружење за интернет ствари, управљање електроником, телевизијско емитовање и комуникацију.

„Стварати локалне системе за једну државу је - јучерашњица. Читав свет живи у једној информационој структури. Стално примамо нове поруке о догађајима широм планете уз кашњење од највише сат времена. Више не примећујемо да се садржај непрестано повећава. Епидемија вируса корона је одличан пример. Сва наша комуникација, рад, учење, чак и лечење (комуникација пацијената са лекарима), прешла је на интернет, огроман терет је пао на провајдере, и они су показали да све функционише. Била је то мала револуција, коначно су људи схватили колико су важни поуздани канали комуникације“, закључује научник.

Питер Бетер из Белове лабораторије је упоредо ово са шестим чулом, па чак и са нервним системом који ће помоћи човеку да превазиђе физичке могућности. Међутим, реализација 6Г мреже је питање будућности, проћи ће најмање десетак година пре него што се појаве потребне иновације и објави стандард.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала