У Сирији се одржавају парламентарни избори

© AP Photo / Syrian PresidencyИзбори у Сирији, Башар ел Асад са супругом
Избори у Сирији, Башар ел Асад са супругом - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сирији се данас одржавају парламентарни избори у деловима те ратом разорене земље које држи званична власт предвођена председником Башаром Ел Асадом, преноси АП.

Сиријци ће изаћи на биралишта за избор новог парламента у условима строгих здраствених мера уведених због спречавање ширења вируса ковид 19.

Ово је трећи изборни циклус у тој земљи од почетка сукоба у марту 2011. године у коме је погинуло више од 400.000 људи, пола становништва земље је расељено, а више од пет милиона Сиријаца су постали избеглице у суседним земљама.

Избори се такође одржавању после увођења нових америчких санкција који су на снази од прошлог месеса, а и кампање за борбу против корупције у којој је богати рођак председника Асада под притиском да врати десетак милиона долара држави.

Око 1.658 кандидата ће учествовати у избору 250 посланика у Народној скупштини те земље.

Укупан број бирача није саопштен.

Унутар бирачких места сви носе маске и рукавице, док гласачи морају да користе своје хемијске оловке током гласања.

Асад је два пута одложио парламентарне изборе због рестрикција уведених у борби протв ширења вируса ковид 19.

Сирија, која је пре рата имала око 22 милиона становника саопштила је 496 заражених вирусом ковид 19 и 25 смртних случаја.

Шеф сиријског Високог судског комитета за изборе Самер Зумрик за агенцију САНА рекао је да ће на овим изборима бити отворено 7.400 биралишта у 15 области.

Гласање неће бити спроведено у северо-западној провинцији Идлиб, последњем упоришту побуњеника у тој земљи, који контролишу курдске трупе које подржавају САД.

Бирачка места су отворена у 7.00, а биће затворена у 19 часова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала