Тест на вирус корона – илустрација - Sputnik Србија

Кон: Не постоји најбоља вакцина

Пратите нас
Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да не постоји најбоља вакцина против вируса корона – или је регистрована и безбедна за употребу или није.

Др Кон, гостујући у Београдској хроници на РТС-у, каже да су за употребу вакцине наше законске норме најстроже, мора да се заврши четврта фаза испитивања, тако да бисмо могли још пола године чекати на њу.

Говорећи о оксфордској вакцини, која је добила зелено светло, Кон наводи да је вероватно завршена трећа фаза истраживања вакцине, али вест се најављује унапред, пре него што то одобри Европска медицинска агенција која региструје вакцину за употребу.

„Да ли би и могли доћи до те вакцине, да ли смо у реду за чекање - знамо да смо нека средства уложили у откривање нове вакцине, сада је на одговарајућим установама, Агенцији за лекове и медицинска средства да прате ситуацију“, указује Кон.

Одговарајући на питање, на основу чега ће бити одлучено о томе која је вакцина најбоља, епидемиолог Кон каже да не постоји најбоља вакцина – или је регистрована за употребу, може да буде коришћена, или није. Нема између.

„Свака вакцина може да буде умртвљена, да користи делове микороргаизма вируса, све су вакцине различите, било која да постане званична – она је безбедна и за употребу“, истакао је Кон.

Према његовим речима, једино што може да се прати је колика је ефикасност испољена, да ли реагује стварањем антитела и колико штити од саме болести.

Говорећи о томе колико ће вакцина да штити, Кон каже да није говорио да је питање антитела дискутабилно, већ се појављују појединачни случајеви, па и код нас, да се јављају реинфекције.

„То је врло мали број, углавном се сматра да је заштита постоји до 18 месеци, то ће се испитивати и то ће имати утицаја на вакцинацију, али заштита антителима у овом тренутку више се добије вакцином него два и по пута прележаном короном“, рекао је Кон.

Нагласио је да је суштина у томе што је практично свако од нас можда био у контакту са зараженим особама, а да није био свестан, па би свако могао да буде у самоизолацији, што је немогуће.

Доктор Кон је поновио да је пробијена епидемиолошка баријера, где су контролисани контакти, а сада то зависи од сваког појединца.

„Вероватно је далеко већи број људи имун од провобитног тестирања, процењивања одока нису прихватљива“, рекао је Кон.

Истакао је да ћемо у будућности имати конкретније податке, сада је 6,4 одсто, и приближавамо се 10 одсто, јер имамо велики број оних који нису имуни и који могу бити заражени у наредном периоду.

Велика већина грађана поштује мере заштите. Суштина је да не смеју да раде кафићи после 23 сата. Та одлука мора да се поштује, изричит је Кон.

Члан Кризног штаба указује да смо имали сусрет са вирусим у самом старту где је било потпуно нејасно како ће то да се одвија и да је тада био став СЗО да маска штити свега 30 одсто.

„Знало се да ако маске носе болесни - заштита је 95 одсто, болесни не знају да су болесни, а последње истаживање каже да ако сви носе маске - заштита је 99 одсто - то нисмо имали на почетку“, истакао је Кон.

„Битно је схватити да су рестриктивне мере, укључујући и ванредно стање, брзо дале резултате па је био утисак да ћемо лако са короном. Нема лако у пандемији, ни у једној пандемији не смемо да се понашамо да ће бити лако“, закључио је др Предраг Кон.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:07 20.07.2020

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да не постоји најбоља вакцина – или је регистрована и безбедна за употребу или није.

17:50 20.07.2020

Новозаражени су идентификовани међу 614 анализианих узорака на вирус корона, саопштено је данас на конференцији за новинаре Националног координационог тела.

Укупан број активних случајева у Црној Гори је сада 1.861.

15:55 20.07.2020

Министар здравља поручио је да ће држава обезбедити вакцину када се буде појавила, како би била доступна свим грађанима.

Лончар је на питање која група грађана Србије ће имати приоритет за примање вакцину за вирус ковид 19 рекао да је струка та која одређује да ли ће нека вакцина бити обавезна или не у зависности од тога каква ће она бити и нагласио да ће се вакцина сигурно препоручивати високо ризичним групма – здраственим радницима, грађанима које су у сталној комуникацији са другима, хроничним болесницима.

15:53 20.07.2020

Највише преминулих од корона вируса је у старосној доби од 60 до 69 година, а затим оних који имају између 70 и 79 година, што заједно укупно чини више од 50 одсто преминулих, а најмање је младих узраста од 20 до 29 година.

Према речима министра здравља Златибора Лончара, међу преминулима је 64,84 одсто мушкараца, а 35,16 одсто жена.

15:39 20.07.2020
Дете са маском - Sputnik Србија
15:24 20.07.2020

Према подацима за два дана, у Шумадијском округу је забележено 115 нових случајева вируса корона, од чега у Крагујевцу највише – 91, саопштио је директор Института за јавно здравље „Крагуј“ Драган Васиљевић.

14:09 20.07.2020

Лабораторија "Ватрено око" ради у пуном капацитету и без застоја, каже министар здравља Златибор Лончар и наводи да је било кашњења са резултатима теста на вирус корона јер је недостајала једна од компоненти за обраду узорака, али да се ситуација стабилизовала.

13:37 20.07.2020

Више од 200 пацијената са симптомима вируса корона дневно се прегледа у пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србија, а трећина њих захтева болничко лечење, изјавио је директор те болнице Горан Стевановић.

Он је рекао да је број прегледа и хоспитализација на том нивоу већ неколико дана и да је и даље највише пацијената са упалама плућа који захтевају болничко лечење, преноси Танјуг.

13:21 20.07.2020

Увођење система за снабдевање кисеоником у привремену болницу у Арени у Београду, требало би да буде завршено у наредна два дана, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар. Арена је првобитно била намењена за пријем ковид пацијената са средњом и лакшом сликом који не захтевају кисеоник, али је због пораста броја новооболелих одлучено да се спроведе систем кисеоника.

Арена, коронавирус - Sputnik Србија
12:01 20.07.2020

У Општини Љиг која има 12.500 становника од 1. јула до данас корона вирусом заражено је 27 људи, а током целог првог таласа позитивно их је било само 13, изјавио је данас председник Општине Драган Лазаревић.

"Вирус је ушао у Дом здравља, што је забријњавајуће, али се надамо да ћемо ситуацију ставити брзо под контролу", рекао је Лазаревић за Танјуг и додао да ситуација ипак зависи од свих нас и од тога колико смо одговорни.

11:42 20.07.2020

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је корона вирус "пробио баријере" у Србији и да је постало немогуће пратити све контакте, због чега је "препуштено савести да се свакоме ко је био у контакту са зараженим каже да прати своје здравствено стање и ако се појаве симптоми да одмах пријави".

Кон је телевизији Хепи изјавио да су раније контактима позитивних на коронавирус давана решења о самоизолацији, а да су у ванредном стању праћени и од полиције да ли та решења поштују, али да то више није могуће.

"То постаје немогуће, баријера је пробијена", казао је Кон и додао да се у вези самоизолације јављају и други проблеми, јер то значи да та особа не може да ради одређено време, а нема папира који то потврђују за послодавца.

11:41 20.07.2020

Једна четвртина од укупног броја заражених коронавирусом је у Шапцу, али је добра вест да се проценат позитивности у том граду смањује и сада износи 48 одсто, што је знатно мања ако се узме у обзир да је достизала и 70 и 80 процената.

11:40 20.07.2020
11:39 20.07.2020

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић изјавила је данас да се тестирање на вирус корона обавља када се јаве симптоми болести и навела да тестирање губи смисао уколико је поновољено.

"Ако неко има повишену температуру, ако се налази у болници, ако постоји сумња да се ради о клиничкој манифестацији ковида-19, онда је тестирање кључно", рекла је Јовановић за РТС.

09:34 20.07.2020

Директор Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије Небојша Лађевић каже да сада има више пацијената са тешком клиничком сликом него током првог пика вируса корона.

Како је за РТС рекао, сада имају више млађих пацијената, између 20 и 40 година, и да су чак и они на механичкој вентилацији.

Он је казао да је најмлађи пацијент на механичкој вентилацији 2001. годиште.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала