Где је нестао Гренел: Приштина у офанзиви у Америци заобилази Белу кућу

© AP Photo / Visar KryeziuРичард Гренел
Ричард Гренел - Sputnik Србија
Пратите нас
После отказаног састанка представника Београда и Приштине у Белој кући, који је требало да организује Ричард Гренел, али га је спречила оптужница против Хашима Тачија, изгледа као да косовски Албанци избегавају овог специјалног представника Доналда Трампа задуженог за дијалог о Косову.

Kоординатор косовске владе у дијалогу са Србијом Скендер Хисени у Вашингтону састаје са специјалним представником САД за западни Балкан Метју Палмером, али је „заобишао“ Ричарда Гренела. Хисени је требало да се састане и са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, али је он одбио да га прими.

Директор „Српског спољнополитичког круга“ и бивши амбасадор Милисав Паић сматра да игнорисање Гренела није добро, јер тиме Албанци показују да их не занима шта садашњи председник Америке мисли.

„Питање је да ли су косовски Албанци уопште и тражили да се са њим виде. Очигледно је да према њему имају резерве, јер мисле да он показује веће разумевање за позицију Србије. Из тог разлога иду на разговор са онима који их и подржавају. Међутим, ниједан став у вези са Косовом не може да прође без сагласности Беле куће. Али, Приштина показује да види заштитника само у ’дубокој држави‘ Америке“, објашњава наш саговорник.

Гренел се „притајио“, Приштина се ослања на „дубоку државу“

Паић каже да косовски Албанци верују да ће Трамп изгубити изборе и због тога се држе својих старих опробаних пријатеља.

„Хоће да покажу да им је стало да имају добар дијалог и контакте са том Америком, а састанак са Гренелом би све то довео у питање“, мисли Паић.

Демо Бериша, председник „Матице Албанаца у Србији“, не мисли да је Ричард Гренел испао из игре, већ да се само „притајио“.

„Није очекивано да ће Гренел наставити да се бави започетим послом све до септембра када је предвиђен сусрет Александра Вучића и Авдулаха Хотија. Хисени је отишао заправо на консултације са представницима те америчке дубоке државе, да чује како би требало да се косовски преговарачки тим понаша“, истиче Бериша.

Притисак преко Помпеа на Лајчака

Други повод због чега је косовски координатор за дијалог намеравао да се састане управо са Помпеом, пре свега је однос америчког дипломате са европским преговарачем Мирославом Лајчаком, са којим се већ састајао раније по питању дијалога Београда и Приштине.

„Они ће сада све учинити да одуговлаче са преговорима, надајући се да ће Трамп изгубити изборе. Дакле, ићи ће на преговоре, али ништа се неће конкретно дешавати пре завршетка избора у САД.“

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију, сматра да је за Гренела проналажење решења за Косово и Метохију био тренутни пројекат.

„Он се сада бави питањима која могу да имају индиректан утицај на реизбор Доналда Трампа. За Америку је ово наше питање ирелевантно за Трампово бирачко тело, а тренутно им је приоритет мотивисати што више Трампових гласача да изађу на изборе“, тврди Човић.

Бела Кућа и Гренел у првој половини ове године били су мотивисани да се дође до решења за КИМ, али остаци дубоке државе и ЕУ су то активно спречили објављивањем оптуженог предмета за Тачија. То је, тврди Човић, смишљено урађено управо да не би дошло до заказаног састанка са Гренелом.

Сви чекају изборе у Америци

„И Гренел и Бела кућа сад имају прече ствари, што не значи да се у случају реизбора Трампа Гренел неће поново вратити на исту позицију. Оно што у овом моменту брине је то што је Хисени покушао да се састане са Помпеом, бирократом из времена демократа, који још имају позицију у Стејт департменту. Хисени је био мудар потез Приштине, ови амерички саговорници према њему ће бити пријемчивији и отворенији него што би били са неким из терористичке ОВК. Ово је важан тренутак и за нас и ми морамо хитно своју стратегију и приступ да прилагодимо новим околностима и врло пажљиво да одговоримо на ову приштинску демократску офанзиву“, истиче Човић.

Медији већ пишу да су слабе шансе за други састанак Београда и Приштине у Вашингтону.

Јер, Европска унија је већ преузела главну улогу у дијалогу, а неуспех састанка 27. јуна у Вашингтону смањио је ангажман Сједињених Америчких Држава и специјалног изасланика Ричарда Гренела у том процесу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала