Пентагон негира Трампа: У Бејруту није било никаквог напада

© REUTERS / Mohamed Azakir Експлозија у Бејруту
Експлозија у Бејруту - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране САД не види знаке да је експлозија у луци у Бејруту повезана са нападом, наводи Си-Ен-Ен, позивајући се на три неименована чиновника Пентагона.

Како је указао један од извора телевизије, у случају да је било индиција да се радило о нападу, америчка војска у региону би била подигнута у стање повећане борбене готовости и добила појачање. По његовим речима, ништа од тога се није десило.

Подсетимо, раније је амерички председник Доналд Трамп изнео тврдњу да је експлозија у Бејруту последица терористичког напада и да је узрок експлозије бомба.

Према последњим информацијама, најмање 78 особа је погинуло, а око 4.000 повређено у великој експлозији у уторак у луци у централном делу Бејрута. Тај део града је разорен, велики број зграда је тешко оштећен. Експлозија се чула и осетила даље до Кипра, више од 200 километара широм Средоземља.

Узрок експлозије још увек није познат, али првобитни извештаји сугерисали су да је велики пожар кренуо у складишту у луци и да је потом дошло да разорне експлозије, уз огроман облак прашине и дима налик атомској печурци који се брзо раширио градом.

Абас Ибрахим, шеф либанске Државне безбедности, рекао је претходно да је експлозија можда проузрокована високо експлозивним материјалом који је заплењен с брода пре неког времена и ускладиштен у луци.

До експлозије је, како наводи АП, дошло у време тензија између Израела и војне групе Хезболах на јужној граници Либана. Међутим, званичник израелске владе рекао је да Израел "нема никакве везе" са експлозијом.

Арапски медији су јавили да су повређени супруга и ћерка либанског премијера Хасана Диаба, као и неколико његових саветника.

Од експлозије је оштећена и званична резиденција председника Либана, палата "Бабда". Од детонације је оштећен велики број зграда, укључујући и Амбасаду Русије.

Либански Врховни савет одбране прогласио је град Бејрут подручјем погођеним елементарном катастрофом и предложио Влади да данас уведе ванредно стање у либанској престоници, наводи се у саопштењу достављеном Ројтерсу.

Председника Либана Мишел Аун прогласио је тродневну жалост, а за данас сазвао Савет за ванредне ситуације који ће донети одлуку о могућем увођењу двонедељног ванредног стања у Бејруту.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала