Др Дарија Кисић Тепавчевић открила када би могли да се сударе сезонски грип и корона

Пратите нас
Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је врло извесно да ће доћи до укрштања короне и вируса грипа током зимског периода.

Кисић Тепавчевићева је, на конференцији за новинаре Кризног штаба, указала да су оба вируса респираторна и да највише могу да се пренесу током зимског периода пошто људи тада највише бораве у затвореном простору.

„Ипак, корона не јењава ни током лета. Са друге стране, ако гледамо претходне године сезона грипа почиње од краја октобра и траје до марта, што је дуг период. Имали смо највећи број оболелих у фебруару. Највећи пикови претходних сезона су од децембра до фебруара, а некад и до марта“, навела је она.

Кисић Тепавчевићева је рекла да је веома важно да се примењују опште мере превенције које се користе за корону, пошто су исте и за грип.

Са короном као и са грипом, маске и дистанца – још годину дана

Напоменула је да је код вируса грипа ситуација у том смислу повољнија пошто постоји вакцинација.

Према њеним речима, уговорена је набавка 350.000 вакцина против грипа, док ће Институт „Торлак“ произвести 150.000 доза те вакцине, пренео је Танјуг.

„Извесно је да имамо на располагању пола милиона, а у зависности од потреба, трудићемо се да набавимо и додатну количину“, казала је Кисић Тепавчевићева.

Почетком следеће недеље конкретан план рада школа

Будући да се ближи почетак школске године, чланови Кризног штаба разговарали су о моделима наставе са премијерком Аном Брнабић и министром просвете Младеном Шарчевићем, а сви детаљи о новој школској години биће познати почетком следеће недеље.

Школа - Sputnik Србија
Како ће изгледати наредна школска година – министарство предлаже више модела
„Данас смо имали продуктиван састанак, који се односио на прављење најоптималнијег модела за похађање наставе у основним и средњим школама", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Она је навела да се узимају у обзир сви резултати досадашњих истраживања о вирусу корона, као и да се разматрају искуства свих земаља које су организовале наставу за време пандемије.

„Имамо јасне смернице, руковођени искључиво принципима медицине који су засновани на доказима. Остало је да усагласимо још пар елемената, а о техничким детаљима бићете обавештени почетком следеће недеље“, казала је Кисић Тепавчевићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала