Одговарање само под маском, нема фудбала, собе за изолацију у школама: Како ће изгледати настава

© REUTERS / MIKE SEGARДете са маском
Дете са маском - Sputnik Србија
Пратите нас
Ђаци ће носити маске сваки пут када одговарају на питање учитеља или за оцену, као и кад год изађу из учионице, колективних спортова као што су фудбал или кошарка неће бити на физичком, а школе ће имати собе за изолацију оних који осете симптоме, тако би требало да изгледа нова школска година према тумачењу епидемиолога и министра просвете.

Министар просвете Младен Шарчевић поновио је да ће се настава за децу од првог до четвртог разреда одвијати у школама, уз смањење броја ученика у учионицама и поштовање свих мера

„Пошли смо од тога да не очекујемо ванредно стање, када су, као у првом таласу, родитељи деце до 12 година били код куће. Преко 22 одсто су родитељи деце до 12 година, што је довољан разлог да млађи основци на неки начин треба да крену на наставу“, рекао је Шарчевић.

Навео је да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, између часова планирани су петоминутни одмори, а после другог часа одмор од 15 минута.

Након сваког блока наставе учионице морају да се дезинфикују.

Снимање онлајн наставе. - Sputnik Србија
Снимање онлајн наставе за наредну школску годину /фото/

Шарчевић је рекао да је најлошији модел наставе на даљину, јер нема контаката, те да су сва прелазна решења боља од учења на даљину.

Он је појаснио да ће од 14 сати у школу ићи старији основци и да ће школе саме одлучивати како ће одређивати распоред.

„Петаци, шестаци и седмаци ће имати по пет часова у септембру, а осмаци шест часова. Ипак, модификоваћемо тај распоред на основу добијаних недељних извештаја“, каже он.

Каже да ће родитељи моћи да се определе током септембра да ли ће деца искључиво пратити наставу онлајн у посебним случајевима, док ће за оцењивање бити обавезно да дођу у школу.

Министар наводи да неће бити кабинетске наставе, како се не би деца шетала од кабинета до кабинета. Такође, физичко васпитање ће бити прилагођено. Родитељи ће са разредним старешином комуницирати онлајн.

Шарчевић каже да ће онлајн настава од петог до осмог разреда бити пре подне, а за средње по подне, као и да ће сви садржаји моћи да се нађу на РТС „Планети“.

Министар просвете каже да ће родитељи обезбеђивати маске својој деци, али ће школе морати да набаве одређене резервне количине.

Школа - Sputnik Србија
Нове мере у школама: Суспензија за ученике који не носе заштитну маску

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да се непрекидним ношењем маске смањује ризик током боравка ђака у школи.

„Пре одласка у школу родитељ треба да буде сарадник и децу не шаље у школу ако имају температуру, респираторне проблеме и слично. Када дође у школу, дете мора да носи маску и одлази до клупе. Пре него што уђе у учионицу треба да опере руке. Препоручујемо да се маска носи непрекидно, јер је то најбезбедније. Али када дође до клупе, за време слушања часа, може да одложи маску“, објаснио је.

Кон је казао да струка сматра да је најбоље да се непрекидно носи маска, али дозвољава могућност да када је дете у својој клупи, маску одложи.

„Ако ученик почне да говори, одговара, одмах мора да стави маску, што важи и када излази из учионице, било да је у холу, тоалету или другом месту. Током лета треба сви прозори да буду отворени“, додао је он.

Колективни спортови, како је казао, не могу бити толерисани, те ће се физичко васпитање одржати уз потребну дистанцу.

„Знамо да и певање може да повећа излучивање вируса и у том смислу приликом музичког нема певања у хору. Такође, нема скандирања, навијања у неком спорту“, рекао је Кон.

Каква ће бити настава на факултетима — три сценарија за октобар

Заменица в.д. директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић каже да је задовољавајуће и да се у школи користи памучна маска која може да се пере и пегла, али и да се маске тако носе да покривају нос, уста и браду.

Упитана шта се ради када се појаве симптоми у школи, она каже да постоје јасне процедуре, те да нико са било каквим симптомима инфекције не треба да иде у школу.

„Ако се деси да неко током школских часова осети симптоме, ако су у питању наставници и ваннаставно особље, треба да се јаве што пре у најближу ковид амбуланту, док ученици то треба да кажу свом наставнику или учитељу и тада иду у посебну собу за изолацију која ће бити опредељена само за ту ситуацију. Ту чекају родитеље да их онда одведу у најближу ковид амбуланту“, рекла је она.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала