Гренел: Нећу прихватити одговор - Не!

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић са Ричардом Гренелом
Александар Вучић са Ричардом Гренелом - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине рекао је да се агенда преговора концентрише првенствено на економска питања, креирање послова у региону, остваривање конкретних споразума који ће омогућити ширење западних компанија у, како је рекао, “две државе”.

Гренел је говорећи о "изненађењима" која су се нашла на преговарачком столу рекао да мисли да "нема преговора који немају нека изненађења, која су увек добра", преноси "Блиц".

Како је казао,"представили смо нека изненађења, али мислим да ниједна страна није била толико изненађена".

"Она врше притисак на обе стране да учине више, да створе више. Дакле, да, представили смо нека изненађења, али мислим да ниједна од страна није била толико изненађења, некада се претварају пред медијима да је то веће изненађење него што јесте. Обе стране су обавештене и мислим да јесмо остварили напредак и надам се решењу", рекао је Гренел за "Њузмакс".

Како је казао, "оно што ми покушавамо да урадимо, што председник Трамп покушава да уради, јесте да се фокусирамо на то како да отворимо нова радна места у региону, као да младим људим апружимо каријере у којима остају и расту, и да нада постане део њиховог постојања".

"Оно што покушавамо је да преокренемо политички процес тако што ћемо се концентрисати искључиво на економију и стварање послова, због тога смо овде", рекао је Гренел.

Упитан да ли се након разговора у Белој кући може очекивати да дође до споразума који био био сличан ономе који су недавно постигли Израел и Уједињени Арапски Емирати, Гренел каже да "свака држава има свој јединствени сет околности".

"Нисам сигуран да могу да поистоветим односе Србије и Косова са било којим другим проблемом. То је проблем који је дуготрајан. Имамо напретке, прошле године смо направили историјски договор о првом лету на релацији Београд - Приштина, о железничком и друмском саобраћају . Кроз ова три историјска договора покушали смо да спојимо обе стране како би радиле на економској нормализацији", наводи он.

Смтра да је на економском пољу дошло до напретка, али да ће наставити да "притиска", како би до договора дошло.

"Ја сам неко ко жели да настави да покушава и нећу прихватити "не" као одговор. У овоме сам дуго, и желим да стране стало одбацују политички део и концентришу се на стварање послова. Економска нормализација је фокус при ком морамо да останемо", наглашава Гренел.

Тражио је, каже, да "политичари одбаце политику" и раде на стварању послова.

"Мислим да је председник Трамп видео политички конфликт и поставио права питања: какво је економско стање и да ли се стварају послови? Када смо сазнали да је економија у застоју, као и политика, председник је рекао "хајде да пробaмо да се фокусирамо на економију" и да видимо да ли ту можемо да променимо динамику, а онда можда и политичку рачуницу за обе стране", наводи Гренел.

Додаје да "ако хоћемо да имамо нормализацију трговине, морамо да имамо ствари које ће нам је омогућити: железницу, авио саобраћај, путеве".

"Све што се односи на послове и како их створити, треба да буде у споразуму. Захтевамо много, направили смо помаке, али имамо још много тога да учимо", истиче.

Веома је оптимистичан је, каже, и мисли да ће до споразума доћи.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала