Потписивање споразума у Белој кући - Sputnik Србија

Потписан споразум у Белој кући /видео, фото/

Пратите нас
У Овалној соби Беле куће у Вашингтону данас су делегације Београда и Приштине потписале споразум о нормализацији економских односа.

У Овалној соби, која је канцеларија председника САД Доналда Трампа, постављена су додатна два стола за којим су седели, свако на својој страни, председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, а у средини шеф америчке државе.

Након потписивања документа Вучић и Хоти су "свој" примерак прослеђивали Трампу, који је на споразум стављао свој потпис. Церемонији потписивања присуствовале су и две делегације.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:43 04.09.2020

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поздравио је потписивање споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине и честитао делегацији Србије, на челу са председником Александром Вучићем, на успешном договору.

Додик је истакао да овај споразум види као огроман искорак у односима Београда и Приштине и изразио наду да ће будућност у тим односима бити мање обремењена од прошлости.

„Честитам и председнику (САД Доналду) Трампу и његовом тиму који је успешно и без исхитрених потеза водио овај процес и довео га до краја“, навео је Додик, пренела је РТРС.

20:46 04.09.2020

Специјални саветник председника САД Ричард Гренел на конференцији за медије у Белој кући рекао је да је данас постигнути споразум између Београда и Приштине заиста једна веома добра прича и позвао медије да увиде позитивне чињенице које доноси, како је рекао, ова прича.

"Довести обе стране заједно заиста је историјски. Политика је била у ћорсокаку. Ми смо се деценијама договорарали о истим стварима и то је била ноћна мора" , нагласио је Гренел и рекао да му је председник Доналд Трамп рекао да уколико се обе стране боре око политичких питања зашто се не направи нешто на пољу економије, па да политика прати економију.

 

20:18 04.09.2020

Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је данас задовољство због потписивања споразума у Вашингтону о нормализацији економских односа између Београда и Приштине и оценила да је то добра увертира за наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу и да споразум на сваки начин даје другачији сигнал у тим разговорима.

Она је на ТВ Пинк рекла да су ово била два историјска дана, никако два лака дана, те да је била у сталном контакту са председником Александром Вучићем и нашом делегацијом у Вашингтону.

20:18 04.09.2020
20:05 04.09.2020

Саветник за националну безбедност председника САД Роберт О''Брајан оценио је да је председник Доналд Трамп постигао још један историјски договор и поручио да се економском нормализацијом односа Београда и Приштине отвара пут ка миру и светлијој будућности за људе на Балкану.

О''Брајан је, након потписивања споразума у Вашингтону, нагласио да економска нормализација значи радна места и просперитет, наводи се на Твитер налогу америчког Националног безбедносног савета.

20:03 04.09.2020

Саветница председника САД Доналда Трампа, његова ћерка Иванка Трамп честитала је данас званичницима САД који су учестовали у разговорима са делегацијама Београда и Приштине на великом успеху, који је, како оцењује, искорак у решавању "вишедеценијског конфлликта у Источној Европи".

19:27 04.09.2020
Оловка коју је председник Србије Александар Вучић добио од америчког председника Доналда Трампа у Белој кући - Sputnik Србија
19:21 04.09.2020

Премијер Албаније Еди Рама подржао је данас споразум Београда И Приштине о економској сарадњи у Вашингтону, уз поруку да је реч о документу којим се наставља пут до окончања дијалога.

Рама је на свом твитер налогу написао да је за све потребан дијалог, уз жаљење што Приштина касни са прихватањем тзв. “мини шенгена”.

Додао је да је захваљујући пријатељској Америци и овај застој превазиђен.

Подсетио је И да га је Приштина раније оптужила да је издао Косово због залагања за размену територија, те додаје да се данас показало да, како каже, “издајника нема”.

19:15 04.09.2020

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је да би споразум који је данас у Вашингтону потписан са Србијом требало да води узајамном признању.

''И Србија и Косово су се обавезале на економску нормализацију. Фокусирањем на стварање нових радних места и економски раст, две земље су успеле да постигну велики напредак'', рекао је Хоти, пренео је Ројтерс.

18:41 04.09.2020
18:34 04.09.2020
18:29 04.09.2020

18:27 04.09.2020
View this post on Instagram

Odličan sastanak sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

18:18 04.09.2020

Церемонији потписивања Економског споразума између Београда и Приштине, поред председника Србије Александра Вучића и премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија, као и америчког председника Доналда Трампа, присуствовао је и потпредседник САД Мајк Пенс.

Такође, били су присутни и специјални саветник председника САД Ричард Гренел, амерички сенатор Рон Џонсон, саветник за националну безбедност Роберт О'' Брајен, као и специјални саветник председника САД Џаред Кушнер.

У Овалној соби, у којој је споразум потписан, били су и чвланови делегације Београда, Синиша Мали, Марко Чадеж и Марко Ђурић.

Потписивање споразума у Белој кући - Sputnik Србија
18:15 04.09.2020

Имамо споразум у руци, који нам даје прилику да економски још више цео регион напредује, изјавио је за Тањуг из Вашингтона министар финансија Синиша Мали, после потписивања споразума између Београда и Приштине у присуству америчког председника Доналда Трампа.

„Данас смо потписали веома важан споразум који ће допринети још бржој интеграцији и економском развоју целог региона. Извукли смо максимум који смо могли, посебно по питањима која су важна за животни стандард грађана који живе у региону Западног Балкана“, казао је Мали у телефонској изјави за Тањуг.

 

Председник Србије Александар Вучић у Овалној соби током потписивања споразума са Приштином - Sputnik Србија

Он је посебно издвојио завршетак изградње аутопута од Ниша до Приштине у вредности од 1,1 милијарду евра, за шта је америчка влада преузела обавезу финансирања тог пројекта.

Такође, додаје, договорен је и завршетак изградње и реконструкције железничке пруге од Ниша до Приштине у вредности од милијарду евра, за који је, исто тако, америчка влада преузела на себе обавезу да ће обезебдити финансирање.

„Та два пројекта су веома важна јер ће допринети бржем транспорту роба и услуга, али и бржем повезивању Приштине и Ниша, а на крају и Београда“, објаснио је он.

Мали је подвукао да је посебно важно што је српска делегација, након дугих преговора, успела да избори да Америчка развојна агенција (Девелопмент инвестмент агенцy), која је главна развојна агенција САД са годишњим буџетом од преко 60 милијарди долара, отвори своју канцеларију у Београду.

„То је важно с обзиром да доводе још већи број инвеститора, дају кредибилност целог процеса економског развоја наше земље, помаже кредитном рејтингу, доводе нове инвеститоре. Та агенција се обавезала да ће обезебдити јефтине кредите за подршку малих и средњих предузећа“, објаснио је он.

Мали је указао да ће кроз гарантну шему, као што се то чини у Србији када су у питању две милијарде евра које се односе на помоћ малим и средњим предузећима у борби против корона вируса.

Слична шема, каже, договорена је да се примени и на предузећа на територији КиМ.

„То је веома важно с обзиром да та су мала и средња предузећа увек носиоци раста и развоја“, казао је Мали.

Рекао је да је најважнији допринос споразума што су приштинске власти прихватиле да буду део такозваног „мини Шенгена“.

„Осим Северне Македонијие, Србије и Албаније и они ће бити део тога. За то смо се борили месецима уназад. Србија је доминантна економска сила у региону, и нама је важно, као економијом која је извозно оријентисана, да што више земаља прихватају слободан проток роба, услуга, људи и капитала“, указао је он.

Мали је оценио да је споразум огроман успех преговора, који ће допринети повећању животног стандарда грађана.

„Најважније је што за то све имамо потпуну подршку америчке администрације која гарантује више инвестиција и новца, бољи животни стандард свих грађана у региону“, закључио је он.

18:14 04.09.2020
18:12 04.09.2020
18:01 04.09.2020
17:51 04.09.2020

У Овалној соби Беле куће у Вашингтону данас су делегације Београда и Приштине потписале споразум о нормализацији економских односа.

У Овалној соби, која је канцеларија председника САД Доналда Трампа, постављена су додатна два стола за којим су седели, свако на својој страни, председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, а у средини шеф америчке државе.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је да су Београд и Приштина постигли споразум о економској нормализацији односа.
То је на Твитеру објавио заменик прес секретара Беле куће Џуд Дир.

17:46 04.09.2020
Овални кабинет у Белој кући - Sputnik Србија
17:41 04.09.2020

У Белој кући све је спремно за потписивање споразума Београда и Приштине. Постављена су два стола и две столице, а у њиховој позадини налазе се америчке заставе.

17:36 04.09.2020

У Белој кући ће бити потписан споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине, али ће заправо то бити два документа, сазнају "Новости".

Како преносе, исти текст биће потписан између Сједињених Америчких Држава и Србије, као и између САД и Косова.

Ово је, како преносе наши извори, урађено на инсистирање српске стране и фактички се вешто избегло да Србија потписује међународни уговор са делом своје територије чиме би посредно признала државност "Косова".

Александар Вучић са Доналдом Трампом и Меланијом Трамп - Sputnik Србија
Вучић спремио поклон за Трампа
17:23 04.09.2020

Сусрет председника САД са Вучићем и Хотијем наводно касни јер, према тврдњама албанских медија, Хоти касни због упозорења из Приштине да не треба да потписује споразум.

17:17 04.09.2020
View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

17:15 04.09.2020
17:11 04.09.2020

Сусрет председника Србије Александра Вучића и америчког председника Доналда Трампа биће трећи и директан разговор високих српских званичника са челницима Беле куће у последњих 20 година. 

17:08 04.09.2020
17:07 04.09.2020
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала