Научно откриће: Отров пчела уништава агресивне ћелије рака дојке

© Tanjug / JAROSLAV PAPПчела на цвету
Пчела на цвету - Sputnik Србија
Пратите нас
Отров пчела уништава агресивне ћелије рака дојке, открили су аустралијски научници у лабораторијским условима. Отров и једињење мелитин које садржи коришћено је против две врсте карцинома које је иначе тешко лечити. Научници наводе да је ово откриће врло интересантно, али да су потребна даља испитивања.

Пчелињи отров има антиканцерогена својства и код других врста карцинома попут меланома, пише Medical News Today.

"Утврђено је да су екстракти пчела изузетно моћни", рекла је Кијара Дафи, 25-годишња научница која је водила студију Института за медицинска истраживања Хари Перкинс.

Тестиран је отров преко 300 медоносних пчела и бумбара. Утврђено је да одређена концентрација отрова убија ћелије рака у року од сат времена, уз минималну штету по остале ћелије. Утврђено је, такође, да се токсичност отрова повећава при промењеним дозама.

Рак дојке је најчешћи тип рака који погађа жене широм света.

Иако постоје хиљаде хемијских једињења која се у лабораторијским условима могу борити против ћелија карцинома, научници кажу да је мало оних који се могу произвести и као лек.

Мелитин може убити станице за мање од једног сата пробијањем рупа на њиховој спољној мембрани. Међутим, у року од 20 минута од примене, то такође ремети прослеђивање хемијских порука које ћелије требају како би расле.

Научници су открили да мелитин то чини спречавајући активацију рецептора за факторе раста у мембрани ћелија.

"Ово је невероватно узбудљиво запажање да мелитин, главна компонента отрова пчела, може да сузбије раст смртоносних ћелија рака дојке, посебно карцинома дојке", казао је професор Петер Клинкен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала