Отворен нови фронт у економском рату Америке и Кине

© AP Photo / Ng Han Guan, PoolЗаставе Сједињених Америчких Држава и Кине
Заставе Сједињених Америчких Држава и Кине - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови фронт отворен је у економском рату Америке и Кине - администрација америчког председника Доналда Трампа блокираће увоз великог броја кинеских производа из региона Синкјанг за који тврде да су настали присилним радом, између осталог и у „концентрационим логорима за Ујгуре“.

„Кинеска влада спроводи системску злоупотребу против ујгурске мањине. Принудни рад је злочин против људских права“, рекао је Марк Морган, начелник америчке царинске службе поводом забране, преносе амерички медији.

Односи САД и Кине - Sputnik Србија
Кина нанела први ударац Америци у светској финансијској бици

Забрана увоза односи се на памук, одећу, козметичке производе и електронику пет произвођача из провинције Синкјанг те провинције Анхуеј.

Забрана се односи и на увоз производа повезаних са Струковним центрима за едукацију и тренинг из Лоп округа у региону Синкјанг. Овај округ познат је по производима од свиле и теписима, а таменик америчког државног секретара за безбедност Кен Кучинели оптужио је Кину да тај центар заправо служи за принудни рад.

„То није струковни центар, то је концентрациони логор у ком су религијске и етничке мањине предмет злостављања и где су приморане да раде у ужасним условима, без права на слободу. То је ропство модерног доба“, рекао је он.

Раније је Трампова администрација донела такође низ мера против Кине због односа према муслиманским мањинама, међу којима су и санкције против неких званичника Комунистичке партије Кине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала